ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Међународни дан права јавности да зна, 28. септембар, обележен је ове године низом активности у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и већем броју других места у Србији, у оквиру заједничке акције Повереника за информације од јавног значаја и УСАИД, АБА ЦЕЕЛИ, Мисије ОЕБС у Србији, Фонда за отворено друштво, Коалиције НВО за слободу приступа информацијама и НУНС-а.                                            

Централни скуп је одржан у Београду, у Медија центру, уз учешће великог броја представника медија, НВО, органа власти, као и чланова дипломатског кора. Скупу су се обратили: Ивана Дулић-Марковић, потпредседница Владе  Републике Србије, Мајкл С. Полт, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, Ханс Ола Урстад, шеф Мисије ОЕБС у Србији, Родољуб Шабић, Повереник за информације од јавног значаја и Надежда Гаће, председница НУНС-а.

Том приликом, Повереник за информације Родољуб Шабић уручио је др Александру Поповићу, министру науке и заштите животне средине, признање додељено министарству на чијем челу се налази за допринос остваривању слободе приступа информацијама.

Жири, састављен од представника НУНС-а, НДНВ, Фонда за отворено друштво, Транспарентност Србија, Центра за унапређење правних студија, НВО „Сретење“ и УГС „Независност“, одлучио је да Министарству за науку и заштиту животне средине додели признање у конкуренцији још 14 других органа власти. То су: Врховни суд, Народна скупштина, Министарство здравља, Министарство финансија, Народна банка, Извршно веће АП Војводине, Скупштина АП Војводине, Град Нови Сад, општине Смедерево, Шабац и Прокупље, Окружни суд у Београду, Окружни суд у Новом Саду и Пети општински суд у Београду.

На свим скуповима подељена је велика количина пригодног материјала, летака, лифлета и водича кроз Закон о слободном приступу информацијама.

Поводом дана права јавности да зна, Повереник за информације је, у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији, објавио посебно издање Водича кроз Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја на ромском језику.

Збирни месечни
статистички подаци
на дан 29.2.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.491
ОБРАЂЕНО: 151.189

Опширније...