ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

viber slika 2021 04 08 14 30 38 003Након успешно спроведене ресертификационе провере у складу са захтевима стандарда ISO/IEC 27001:2013 (Information Security Management System), као и провере у циљу усаглашености са прописима о приватности према захтевима новог међународног стандарда ISO/IEC 27701:2019 (Privacy Information Management System, скр.PIMS), дана 08.04.2021. године од стране Игора Панина, директора „Quality Austria Center“ d.o.o. Београд, Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту подaтака о личности Милану Мариновићу свечано су уручени сертификати наведених стандарда, чиме је настављен пут трасиран 2017. године када се Повереник, схватајући значај информационе безбедности, први пут сертификовао према захтевима стандарда 27001. Свечаном уручењу присуствовали су, поред повереника, Сања Унковић, заменица повереника и Радоје Гвозденовић, помоћник генералног секретара за информационе технологије.

Као резултат настојања да у складу са најновијом међународном и домаћом регулативом у области заштите података о личности даље унапреди ниво своје информационе безбедности, а схватајући њихову међусобну повезаност, Повереник је први државни орган у Републици Србији који се сертификовао и у односу на захтеве новог међународног стандарда ISO/IEC 27701:2019 (PIMS), који успоставља менаџмент информацијама о приватности (personally identifiable information) и представља проширење са ISO 27001.

С обзиром на тренутно стање у области заштите подaтака о личности и глобалну регулацију приватности, PIMS је утолико значајан што се од стране не малог броја међународних експерата оцењује као прикладан начин сертификације за GDPR (Општу уредбу ЕУ о заштити података), односно као квалитетно полазиште за израду нових критеријума за сертификацију који на простору ЕУ још увек нису донети.

Напред наведено омогућава да се Закон о заштити података о личности, који је;у значајној мери преузео решења из Опште уредбе, боље примењује.

Безбедност информација је за Повереника веома значајна са становишта обе функције које врши, како заштите података о личности, тако и безбедности свих информација којима располаже у свом раду.

Уручени сертификати потврда су квалитетне заштите свих података које Повереник обрађује, а уједно представљају и доказ његовог трајног опредељења да у наведеној области прати најсавременија нормативна и информатичка решења.

Иако свакодневна пракса то не потврђује, безбедност података морала би бити од значаја за све државне органе у Републици Србији.

Нажалост, неретко смо суочени с незаконитим располагањима личним подацима грађана, па тако и  "цурењем" поверљивих информација из разних државних органа.

Повереник се нада да ће својим примером подстаћи и друге државне органе да уведу наведене стандарде и прођу потребне провере, а нарочито оне чија надлежност, као и делокруг рада, подразумевају руковање подацима о личности и другим подацима поверљиве природе.

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...