ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Извор: Данас

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић оценио је, пред објављивање индекса перцепције корупције Трансапренси интернешнела, да је Србија олако пропустила неколико прилика да ове године добије знатно бољу оцену.      

Транспаренцy Интернатионал објавиће листу земаља у свету, рангираних по перцепцији корупције, 25. септембра. Србија је прошле године делила од 90. до 92. места са Суринамом и Габоном, са оценом 3,0 на скали од 1 до 10, где 10 значи да у земљи нема корупције.

Шабић је оценио да је једна од пропуштених прилика однос према антикорупцијским препорукама ГРЕЦО-а.

„Ова, највећа антикорупцијска иницијатива држава, још прошле године, упутила нам је 25 препорука за унапређење антикорупцијских механизама са роком извршења до краја ове године. Монитори ГРЕЦО-а су, утврђујући препоруке и рокове за њихово извршење полазили од реалних претпоставки да су исти за нас не само корисни него и прихватљиви, односно оствариви. И поред тога, нажалост, већина препорука или није извршена или је извршена само половично”, навео је Шабић у свом блогу на порталу Аргус www.порталаргус.орг/блог.

Такав однос према препорукама ГРЕЦО-а, оценио је повереник, не може да говори у прилог озбиљности антикорупцијских настојања Србије.

ГРЕЦО је иницијатива која се одвија у оквиру СЕ и ниједна чланица Савета Европе, а поготово не председавајућа, што је тренутно Србија, не сме, без штете по сопствени углед, себи допустити да не поштује његове препоруке. Типичан пример је и однос према "увођењу" у наш правни поредак једне изузетно важне антикорупцијске институције - Државне ревизорске институције. Иако је иста, по важећем закону морала почети да ради још пре више од годину дана, она још није у функцији, указао је Шабић.