ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

 Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да је то што се данас на седници Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Народне скупштине догађало поводом разматрања предлога за избор члана Одбора Агенције за борбу против корупције, који су "заједнички" поднели Заштитник грађана и Повереник, политикантска комбинаторика која са законима и правом нема никакве везе.

С тим у вези повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

"Заједнички предлог, како то закон налаже, за члана Одбора Агенције за борбу против корупције, Заштитник грађана и Повереник поднели још 1. априла 2015. године. Разматрање тог предлога Одбор за правосуђе је без оправданих разлога одуговлачио више од две године.

У јуну 2017. Одбор је коначно једногласно подржао заједнички предлог Заштитника грађана и Повереника. Ипак, само две или три седмице касније, почетком јула 2017. године Одбор је напречац, из ко зна којих разлога, променио став и саопштио да је предлог повучен и враћен предлагачима да би поднели нов.

И тада сам упозорио да је реч о правно апсурдном ставу. Одбор је могао да промени сопствено мишљење. Сходно томе могао је да предложи Народној скупштини да одбије предлог. Скупштина је наравно то могла да уради, али није, будући да предлог није ни разматрала. Али, да повуче предлог могао је само овлашћени предлагач, дакле Заштитник грађана или Повереник.

У два телефонска разговора са новим Заштитником грађана који је сугерисао да поднесемо нов предлог, рекао сам да поступак по првом мора да се оконча, или одлуком Скупштине или тако што ће он ако жели повући предлог, а да тек након тога можемо разговарати о конкретном новом кандидату. Посебно наглашавам да никада није помињао евентуалног конкретног кандидата.

Јуче поподне председник Одбора за правосуђе ме позвао и саопштио да је Заштитник грађана повукао претходни предлог, а да ће на седници бити разматран некакав нови "заједнички" предлог Заштитника грађана и Повереника. Рекао сам му да не знам да је Заштитник грађана повукао предлог, да сматрам неспорним да као овлашћени предлагач он то може да учини, али да никакав нови заједнички предлог не постоји, да о томе није било ни речи, те да је незаконито разматрати предлог који је поднео само један од два предлагача, који га по закону морају поднети заједнички.

И поред тога, мало после у мој кабинет је стигао и формални позив за седницу Одбора а на дневном реду било је разматрање "заједничког" предлога.

На данашњој седници председник Одбора, испољивши забрињавајући дилетантизам и склоност ка протурању неистина, довео је Одбор у буквално карикатуралну ситуацију.

Прво је Одбор ставио ван снаге сопствени закључак, из јула 2017. године, исти онај за који сам и тада упозоравао да је незаконит и неодржив, а потом се упустио у разматрање два неважећа предлога.

Први предлог, онај из априла 2015. године, ако је иједан од двојице овлашћених предлагача одустао од предлога од тог тренутка је неважећи, будући да по закону мора да буде заједнички.

Други предлог је неважећи из истог разлога, сасвим је очигледно да није заједнички.

Још горе, Одбор је утврдио предлог који у цео овај "правни" галиматијас треба да увуче и Народну скупштину, предложивши јој да се изјашњава о оба предлога.

Све што се дешавало на седници Одбора представља крупан, "додатни" допринос даљем урушавању, иначе већ нарушеног ауторитета закона и институција ове државе.

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...