ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности изразио је озбиљну забринутост поводом Нацрта закона о заштити података о личности који , уз оцену да представља "усаглашен текст са коментарима Европске комисије и Eurojust-а", Министарство правде недавно објавило на свом веб сајту.

Повереник оцењује да веома озбиљне разлоге за забринутост представљају како сама садржина закона тако и начин на који се он припрема, односно наводно води јавна расправа о њему.

С тим у вези повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

"Реч је о трећој верзији која, иако измењена, изражава континуитет са две раније представљене, лоше и напуштене верзије закона. Евидентно је, уосталом, било је неизбежно, да је министарство иако је одбацило огроман број примедби учесника у јавној расправи, ипак велики број морало и да прихвати. Тако су отклоњени неки недостаци и пропусти, укључујући и неке који су били дословно скандалозни. Али, и након тих корекција, ова последња верзија је остала испод потребног минималног и прихватљивог нивоа.

Повереник ће у року утврђеним Пословником доставити обимно мишљење о Нацрту закона и јавно га објавити, али овом приликом указује да је већ на први поглед јасно да је реч о тексту који игнорише најважније примедбе, не само Повереника него и великог броја учесника у расправи, који је практично неупотребљив и чије усвајање би унело додатну конфузију у иначе конфузан правни поредак и озбиљно угрозило заштиту људских права.

Посебну пажњу заслужује оцена министарства да је реч о тексту "усаглашеним са коментарима Европске комисије и Eurojust-а". Минимум коректног односа према јавности подразумева да министарство објави та мишљења, односно коментаре субјеката на које се позива. Ово поготово имајући у виду да министарство до сада та мишљења не само да није помињало него је, шта више, на захтеве за слободан приступ информацијама у вези с тим изричито одговорило да мишљење није добило.

Имајући у виду незваничне али поуздане информације с тим у вези, повереник оцењује да тврдња министарства не одговара истини и да би нас могла довести у још једну, ни мало пожељну ситуацију штетну и по права грађана и по углед земље, попут оних са готово трагикомичним разликама у "тумачењу" оцена ГРЕКО-а у вези са поштовањем препорука у борби против корупције или ставова Венецијанске комисије у вези са амандманима на Устав."

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...