ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић разговарао је са проф. др Ериком Кетеларом и Сесилијом Аптел, члановима Саветодавне комисије за архиве међународних судова за ратне злочине.

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„Међународни судови за ратне злочине за бившу Југославију (МКСЈ) и Руанду (МКСР) у догледно време требало би да окончају свој мандат и да престану са радом, што већ сада чини актуелним питање поступања са њиховим архивама. Ради се о огромној документацији, милионима страница писаног материјала и десетинама хиљада сати аудио визуелних снимака.

Међународни кривични судови формирали су тим признатих стручњака из области архивирања и права са задатком да понуде независну анализу проблема и сугеришу одговарајућа решења, а моји саговорници су чланови тима који ће се бавити архивом МКСЈ.

У разговору сам нагласио огроман значај који ово архивско богатство има за народе и људе са простора бивше Југославије. Подвукао сам потребу да се на најбољи начин осигура његова безбедност, односно чување. Истовремено сам нагласио да уз претпоставку обезбеђења других легитимних интереса треба створити услове за најшири могући приступ информацијама које архива садржи, да би исте биле у функцији унапређења актуелне и будуће судске праксе, служиле као основа за историјска истраживања и разуме се дале допринос помирењу и миру на овим просторима.“

 

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...