ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја оцењује да би стриктном применом, односно коректним односом према одговарајућим одредбама Закона о финансирању политичких странака, учесници у изборима одмах након избора могли дати значајан допринос афирмацији слободе приступа информацијама као снажног средства демократске контроле и ефикасног антикорупцијског механизма.    

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„Веома је важно да одредбе Закона о финансирању политичких странака које имају за циљ да обезбеде јавност података о финансирању кампање и самим тим могућност њихове промене, у пракси коначно добију своју примену.

У предизборној кампањи сви учесници су наглашавали значај борбе против коруције. Спремност да се јавности пруже тачни и конкретни подаци како о оном делу трошкова који ће бити надокнађени из буџета, тако и о свим другим релевантним подацима укључујући изворе финансирања на најбољи начин би потврдила антикорупцијско определење.

Осим на антикорупцијском овакав приступ би дао ефекте и на још једном важном плану. Реч је о потреби остваривања што је могуће већег степена легитимитета будуће власти.  Прва претпоставка за то је предузимање свега што је потребно да би се елиминисале у јавности присутне сумње о законитости финансирања изборне кампање. Нема сумње да је један од најбољих начина да се те сумње отклоне то да се јавности пружи што више коректних релевантних информација.“

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...