ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Данас је о проблемима у примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја Повереник за информације од јавног значаја разговарао са лицима овлашћеним за поступање по Закону и секретарима већине републичких министарстава.

 

Посебна пажња била је посвећена јавном објављивању информација о раду.    

Тим поводом, Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„У демократском свету оставирање права на слободан приступ информацијама нужно подразумева две ствари. На првом месту, разуме се, право грађана и јавности да кад траже информације, исте добију, али, поред тога, свакако и право да одређене, најбитније информације, буду јавне и без посебног захтева.

Један мали корак на том путу смо направили. Након кампање, и више и непосредних и јавних интервенција Повереника, коначно су сва министарства информаторе о свом раду објавила јавно, укључујући и интернет презентацију.

Наравно, тиме је само формално испуњена обавеза и обављен је лакши део посла. Много је важније, и биће далеко теже обезбедити да, у неко догледно време, ти информатори буду заиста актуелни и ажурни, да садрже оне информације за које стварно постоји интерес јавности.

Одговорне у министарствима упознали смо са запажањима Службе Повереника о квалитету садржине информатора. Наставићу да инсиститрам на успостављању и примени одређених стандарда у вези са објављивањем информација, све са циљем да се Информатори о раду државних органа ставе у функцију истинског остваривања права на слободан приступ информацијама од јавног значаја.“

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...