ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Са становишта Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја ("Сл.гласник РС" бр.120/04, 54/07, 104/09 и 36/10), обавеза објављивања информатора о раду односи се на оне органе јавне власти који имају статус државног органа у смислу чл.3.ст.1.тач.1. овог закона ( државни органи, органи територијалне аутономије, органи локалне самоуправе и организације којима је поверено вршење јавних овлашћења). Начин израде и објављивања информатора о раду државног органа ближе је уређен Упутством за израду и објављивање информатора о раду државног органа ("Сл. гласник РС" бр.68/10) које је Повереник донео донео  у складу са овлашћењем из чл. 40. Закона.

Према томе, да ли се  законска обавеза израде информатора у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја односи на Здравствену установу „АПОТЕКА ПОЖАРЕВАЦ", то искључиво зависи од тога да ли је тој здравственој установи законом којим је регулисано обављање здравствене делатности или другим законом, поверено вршење некавих јавних овлашћења. Према сазнањима Повереника, апотеке таква јавна овлашћења не врше, али евентуалну  дилему у погледу тога, ипак треба отклонити у консултацији са за то надлежним ресорним  министарством.

У погледу објављивања информатора о раду, треба имати у виду и то да је Законом о буџетском систему ("Сл.гласник РС" бр.54/09,73/10, 101/10,101/11 и 93/12), тј. последњим изменама тог закона из 2012., у чл.8. установљена обавеза свих корисника јавних средстава у погледу објављивања инфроматора. Будући да Повереник нема надлежности за давање мишљења  у вези са применом тог закона,  то би исто требало затражити од министарства надлежног за послове финансија, као његовог обрађивача.

Разуме се да је са становишта остваривања права на слободан приступ информацијама од јавног значаја потребно и корисно да што већи број информација о раду свих органа јавне власти буде објављено на проактивној основи, без обзира да ли у том погледу сада постији и формална законска обавеза према Закону о слободном приступу информацијама. Повереник је иначе иницирао измене овог закона којима би се проширио круг органа власти на које се односи обавеза објављивања информатора о раду.

Из одговора Повереника, бр. 021-00-00012/2013-02  од  13.03.2013.