ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Поднеском суда СУ бр. VIII 347/11 од 16.05.2011.г. од Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности затражено је да „сагледа природу документа“ Команде војног округа из 1995.г. достављеног у прилогу који садржи ознаку поверљивости, како би суд поступио по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја, а имајући у виду одредбе чл. 9.ст.1 тач.5. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

У одговору Повереника , бр. 011-00-213 /2009-03 од 20.05.2011.год. наводи се, између осталог, следеће:

„Ознака поверљивости документа, односно информација је само један од услова који је битан са аспекта ограничења права на слободан приступ информацијама од јавног значаја. Да би се ограничио приступ таквом документу- информацији, поред овог, формалног услова, према  чл.9.ст.1.тач.5. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, нужно је да је испуњен и други, материјални  услов, а то је да би одавањем такве информације могле наступити тешке правне или друге последице по интересе заштићене законом које претежу над интересом за приступ информацијама. При томе се не мисли на хипотетичку могућност наступања штете, већ на стварну, реалну штету. Уз то, треба имати у виду и одредбу чл. 8. Закона, по којој се права  из овог закона могу изузетно подврћи ограничењима прописаним овим законом ако је то неопходно у демократском друштву и у мери која је заиста неопходна.

Дакле, одбијање захтева тражиоца по основу тајности документа подразумева обавезу првостепеног органа, на коме је терет доказивања по закону,  да докаже да би приступом тражених информација могле наступити тешке правне или друге последице по интересе заштићене законом и да ти интереси претежу над интересом за приступ информацијама, применом теста интереса из чл.8. Закона.

Сигурно вам је познато да што се тиче питања тајности података у Србији, укуључујући поступак одређивања тајности података, ознаке и степене тајности, опозив тајности података и поступак за опозив и др., она су уређена Законом о тајности података ("Сл. гласник РС" бр.104/09).

Један од начина опозива тајности према чл. 25. Закона о тајности података јесте опозив на основу одлуке надлежног органа, тј. на основу решења Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података. Међутим ради се о опозиву који се врши на основу решења које Повереник донесе у поступку по жалби, односно по тужби, а у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Законом о заштити података о личности, при чему само овлашћено лице органа јавне власти, поступајући по решењу Повереника донетом у том поступку, опозива тајност података, односно документа који садржи тајни податак и омогућава остваривање права тражиоцу. Због тога,  Повереник није овлашћен за опозив тајности докумената у датој ситуацији из вашег захтева, односно за сагледавање природе документа, како се наводи у захтеву.“

 

( из одговора Повереника бр. 011-00-213 /2009-03 од 20.05.2011.)