ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Поднеском бр. 012-00-1/37/2011-02 од 18.маја 2011.г. министарство је од Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности затражило  да „прецизира“ да ли је министарство у обавези да пружи одговор на захтев за приступ информацијама од јавног значаја који се односи на документацију поднету министарству у поступку евидентирања представништва, имајући у виду одредбу чл. 10. Закона о спољнотрговинском пословању по којој су такве информације поверљиве, као и одредбу чл. 9.тач.5. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

У одговору Повереника, бр. 011-00-216/2011-03 од 23.05.2011. , наводи се између осталог, следеће:

„ Ознака поверљивости документа, односно информација, само је један од услова који је битан са аспекта ограничења права на слободан приступ информацијама од јавног значаја. Да би се ограничио приступ таквом документу- информацији, поред овог, формалног услова, према  чл.9.ст.1.тач.5. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, нужно је да је испуњен и други, материјални  услов, а то је да би одавањем такве информације могле наступити тешке правне или друге последице по интересе заштићене законом које претежу над интересом за приступ информацијама. При томе се не мисли на хипотетичку могућност наступања штете, већ на стварну, реалну штету. Уз то, треба имати у виду и одредбу чл. 8. Закона, по којој се права  из овог закона могу изузетно подврћи ограничењима прописаним овим законом ако је то неопходно у демократском друштву и у мери која је заиста неопходна.

Дакле, евентуално одбијање захтева тражиоца на основу 9.ст.1.тач.5. Закона, подразумева обавезу првостепеног органа, на коме је терет доказивања по Закону,  да докаже да би приступом тражених информација могле наступити тешке правне или друге последице по интересе заштићене законом, што се из приложеног захтева не препознаје, и да докаже да ти интереси претежу над интересом за приступ информацијама, применом теста интереса из чл.8. Закона.“

(Из одговора Повереника , Бр. 011-00-216/2011-03 од 23.05.2011.)