ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Имајући у виду дефиницију појма информације од јавног значаја из чл. 2. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Сл.гласник РС“,бр.120/04,54/07,104/09 и 36/10), бројеви службених мобилних телефона државних службеника јесу информације од јавног значаја, с обзиром да су настале у вези са радом органа власти, да су извесно садржане у неком од докумената у вези са евиденцијама или плаћањем трошкова те да јесу у поседу органа, а интерес јавности да их зна се, у смислу чл. 4. овог закона, увек претпоставља, све док орган не докаже супротно.

Полазећи од тога да се ради о службеним телефонима државних службеника који, у вршењу дужности делују у име ауторитета, односно врше власт, да се  трошкови службених телефона извесно плаћају буџетским средствима,  да природа посла туристичке инспекције често захтева хитност поступања и деловање ван радног времена, да се уз то ради о службеницима на руководећим местима, тешко да је могуће доказивати да, у смислу напред цитираног закона, не постоји право јавности на приступ овим информацијама самим тим што исте представљају и податак о личности.

Начелни став Повереника да подаци за контакт са државним службеницима, њихова имена и дужности које обављају, треба да буду доступни јавности, заснива се на одредби члана 14. ст. 1. тач. 2.  напред наведног закона, којим су  прописани изузеци од  права на приватност, када се ради о личности, појави или догађају од интереса за јавност, а нарочито ако се ради о носиоцу државне и политичке функције и ако је информација важна с обзиром на функцију коју лице врши.

(из мишљења  Повереника, број: 011-00-00570/2011-03  од  09.12.2011.год.)