ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

01.12.2008.Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упозорио је данас све субјекте који врше власт на разним нивоима или који располажу јавним овлашћењима, новцем и добрима, и носиоци су обавеза по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја на то да ништа, па ни предизборна атмосфера не сме бити разлог и оправдање за неадекватан однос према правима јавности.

С тим у вези повереник оцењује да је забрињавајући растући број жалби који прима. Само током фебруара ове године регистрован је 551 предмет из области слободе приступа информацијама, у великој већини реч је о жалбама.

Повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

„Обавезе према јавности и грађанима су пре свега нешто што је утврђено и уређено законом и то би само по себи морало бити довољно. Ипак, додаћу и то да је нимало случајно, у нашој Националној стратегији за борбу против корупције транспарентност подигнута на ранг једног од неколико фундаменталних начела. Стратегија изричито предвиђа гаранције транспарентности у поступку доношења и спровођења одлука као и омогућавање грађанима приступа информацијама у складу са законом.

Наравно, транспарентност није важна само са становишта борбе против корупције већ и са становишта реалног остваривања низа транзиционих циљева односно начела на којима се заснива демократско друштво, као што су - добра управа, демократска контрола власти, рационалност, одговорност и сл. С тим у вези подсетићу и на то да сам крајем прошле године упутио Народној скупштини Посебан извештај који говори о озбиљним проблемима у спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја у државним предузећима, који Скупштина, која је убрзо распуштена, није разматрала.

Потцењивање значаја чињеница које указују на неразумевање и непоштовање обавеза према јавности, поготово кад је пропраћено хроничним одсуством одговорности за кршење Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, извесно и неминовно удаљава од остваривања наведених циљева."