ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

slika2812021.jpg„У досадашњој пракси уочено је велико непознавање права заштите података о личности, како међу грађанима, тако и међу онима који обрађују податке о личности - руковаоцима података. За ефикаснију заштиту овог права неопходно је јачање капацитета Повереника“, истакао је повереник Мариновић на данашњем обележавању Дана заштите података о личности.

Указао је на развој и ширење капацитета Службе у протеклом периоду, као и на перспективу даљег развоја Службе у складу са проширеним овлашћењима у обе области људских права која штити.

„Наша тежња за ову годину је улазак у образовни систем. Повереник је већ отпочео сарадњу са високошколским установама кроз кратке програме студија на различитим факултетима“, поручио је повереник Мариновић.

Повереник се осврнуо на његових првих 300 дана на челу институције и на развој Повереника и његове службе у том периоду. Посебно је истакао искушења која је пред Службу Повереника довела ситуација са пандемијом Ковид 19, што је узроковало да се ради у неуобичајеним околностима које су биле нове за све.

Повереник је упозорио на опасности по заштиту података о личности које доноси убрзани технолошки напредак праћен дигитализацијом и развојем вештачке интелигенције.

На данашњем обележавању дана заштите података о личности учествовали су шеф Мисије ОЕБС у Србији њ.е. Јан Брату, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар, заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Београду Надиа Ћук и директор Мисије УСАИД у Србији Сузан Фриц.

Током обележавања Дана заштите података о личности заменица повереника Сања Унковић, представила је најновију публикацију под називом „Заштита података о личности: Ставови и мишљења Повереника“ Она се осврнула на тренутно стање у области заштите података о личности са посебним нагласком на рад на доношењу Стратегије заштите података о личности, предузимање иницијатива и мера за јачање свести деце и омладине школског узраста по питању заштите података о личности, а нарочито на иницијативу Повереника за увођење заштите података о личности у наставно-научне програме основних и средњих школа. Посебно је нагласила и значај стварања законске могућности да се Повереник приближи грађанима Србије који живе ван Београда отварањем канцеларија Повереника у Крагујевцу, Новом Саду и Нишу.

Снимак догађаја може се погледати на званичном YouTube каналу Повереника. 

.