COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

ПОВЕРЕНИК ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ УПУТИО ПИСМА ПРЕДСЕДНИЦИМА НОВИНАРА УНС, НУНС, НДНВ, ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА СЛОБОДЕ МЕДИЈА

"Поводом 3.маја, Светског дана слободе медија, упућујем честитке и најбоље жеље за успехе на личном и професионалном плану Вама и свим чланицама и члановима Вашег удружења.

 Желим Вам успех у настојањима да заједно са надлежним државним институцијама дате допринос остваривању важних циљева као што су, на првом месту, много примеренија и економска и социјална позиција новинара у друштву, а потом пуна транспарентност медијског власништва, доступност јавности информација о финансирању медија из јавних извора, сузбијање механизама аутоцензуре, заустављање све шире таблоидизације и сл. С тим у вези, посебно се надам да ће надлежни разумети и искористити допринос који Ваша професија може дати досад забрињавајуће стерилном процесу израде медијске стратегије.

Посебно Вам желим успех и у остваривању циљева за које је допринос новинара и медија потпуно незаобилазан. Професионалне асоцијације новинара су једине које својим активностима могу и морају да смање огроман раскорак између вредних, професионалних, етичких стандарда уписаних у новинарске кодексе и практичног деловања неких медија и „медијских" радника који са тим стандардиима готово да и немају везе.

Веома ценим чињеницу да чланови Вашег удружења континуирано користе права из Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и тако од њих праве ефикасно средство демократске контроле јавности над радом власти. И овом приликом потврђујем спремност и обавезу мојих сарадника и моју да, у оквиру објективних могућности, новинарима и медијима помогнемо у остваривању њихове важне друштвене функције." 

Monthly Statistical Report

29.3.2024.

PENDING: 13.460

DONE: 153.085

Read more