COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности одржаће једнодневну обуку о Закону о заштити података о личности за представнике свих заинтересованих политичких странака.

Актуелна предизборна кампања покренула је низ питања о примени овог закона, као и сумње грађана да политичке странке, у акцијама „од врата до врата“,;злоупотребљавају податке о личности којима рукују органи власти, а што представља кривично дело Неовлашћено прикупљање података о личности из члана 146. КЗ.

Нови Закон о заштити података о личности прописује низ обавеза за руковаоце података, које политичке странке занемарују, што даље доводи до угрожавања приватности и незадовољства грађана.

Такође, основна активност политичких странака јесте обрада података о политичком мишљењу грађана, која је веома рестриктивна, а што се у потпуности занемарује.

Повереник позива све политичке странке да се уздрже од злоупотребе података о личности грађана и присуствују овој обуци, како би ускладиле свој рад са законом.

На овакав начин политичке странке би на сопственом примеру показале да поштују заштиту података о личности, као фундаментално људско право, те да држе до приватности грађана и владавине права.

Обука ће бити одржана 16.03.2020. године, са почетком у 10h у просторијама Повереника, у Београду, Булевар краља Александра број 15.

За пријављивање и све релевантне информације политичке странке могу се обратити Служби Повереника на office@poverenik.rs.

Рок за пријављивање је петак, 13.3.2020. у 10 часова.

Monthly Statistical Report

29.3.2024.

PENDING: 13.460

DONE: 153.085

Read more