COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Током последња два дана Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности примио је већи број жалби изјављених због „ћутања“ здравствених и просветних установа по захтевима којима су тражене информације о опремљености тих установа за борбу против ширења корона вируса (поседовање заштитних маски, дезинфенкционих средстава за чишћење и сл.).

С тим у вези, Повереник подсећа да су информације којима располаже орган власти, а које се односе на угрожавање, односно заштиту здравља становништва и животне средине, хитног карактера. У односу на њих оправдани интерес јавности да зна увек постоји и орган власти не може да доказује супротно. Осим тога, по захтевима за приступ таквим информацијама орган јавне власти је дужан да поступи без одлагања, а најкасније у року од 48 сати од пријема захтева (члан 16. став 2. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја).

Повереник такође подсећа да је поражавајуће што се и даље највећи број жалби (преко 80%) изјављује против органа јавне власти због њиховог непоступања по захтевима за приступ инфорацијама ( тзв. ћутање), а што је посебно недопустиво када су у питању информације које се односе на јавно здравље.

У ситуацији у којој је у нашој земљи откривен већи број оболелих од корона вируса и постоји страх становништва од ширења заразе, пружање правовремених и тачних информација је од суштинског значаја.  Стога Повереник апелује на све органе јавне власти, не само да хитно и без одлагања поступају по захтевима који су у вези са спречавањем ширења корона вируса и заштитом здравља становништва, већ и да проактивно делују, тј. да проактивно објављују што већи број информација у вези са наведеним питањима. Правовремено и тачно информисање јавности извесно може допринети смањењу узнемирености грађана и спречавању настанка панике. Повереник наглашава да приликом објављивања информација о оболелим лицима треба водити рачуна да се тиме не повређује приватност тих лица и не открива њихов идентитет, већ да се објави само минимум оних података који је неопходан у циљу заштите јавног здравља и смањења броја оболелих.

Monthly Statistical Report

29.3.2024.

PENDING: 13.460

DONE: 153.085

Read more