COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Поводом обраћања већег броја лица, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Милан Мариновић, обавештава заинтересоване, да у ситуацији проглашеног ванредног стања, право на слободан приступ информацијама од јавног значаја није суспендовано, али да остварење овог права треба прилагодити новонасталим околностима.

Уредбом о мерама за време ванредног стања нису прописане мере којима се; одступа од Уставом зајемченог људског права на обавештеност (члан 51. Устава).

Полазећи од наведеног, органи јавне власти, и за време ванредног стања, имају обавезу да, у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја, поступају по захтевима за приступ информацијама од јавног значаја који им буду поднети.

У актуелној епидемиолошкој ситуацији, информације у вези са ширењем коронавируса и заштитом од могуће инфекције, у складу са чланом 4. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, имају својство информација које се односе на угрожавање, односно заштиту здравља становништва и животне средине, у односу на које важи необорива законска претпоставка о постојању оправданог  интереса јавности да зна и орган је дужан да по таквом захтеву поступи у року од 48 сати од пријема захтева, како је прописано чланом 16. став 2. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Ово значи да, док траје ванредно стање, приоритет треба да имају информације које се односе на стање и заштиту здравља становништва и животне средине и на друга питања од значаја за живот и функционисање грађана у конкретној ситуацији, као што је нпр.стање снабдевености основним животним намирницама.

Тим поводом, уз уверење да ће се тако и наставити, Повереник подржава проактиван приступ надлежних органа који свакодневним одржавањем конференције за медије и на други одговарајући начин, благовремено обавештавају грађане о информацијама од јавног значаја у новонасталој ситуацији.

Међутим, када се ради о захтевима за приступ информацијама од јавног значаја који се односе на друге информације настале у раду или у вези са радом одређеног органа власти,  разумно се може очекивати да тај орган, услед промена у организацији и начину рада, објективно није у могућности да по сваком захтеву поступи, посебно у року који је утврђен Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја (15, односно евентуално 40 дана од дана пријема захтева).

            Да су и тражиоци информација од јавног значаја наведедног свесни сведочи и чињеница да је протеклих дана, од увођења ванредног стања, значајно смањен број жалби због неопоштовања одредби Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Наглашавамо да се, за време ванредног стања, рад Повереника, укључујући поступање по жалбама тражилаца информација, наставља и биће прилагођен и реализоваће се у складу са мерама Владе и других надлежних органа.

Monthly Statistical Report

29.3.2024.

PENDING: 13.460

DONE: 153.085

Read more