COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Више од 100 цивилних организација за људска права покренуле су иницијативу: државе које користе дигиталне технологије за надзор становништва ради борбе против COVID-19, морају поштовати људска права. У писму се позивају владе да не примењују дигитални надзор уколико нису испуњени следећи услови:

  1. Мере надзора које се спроводе морају бити законите, сразмерне и неопходне.
  2. Овлашћења за надзор морају бити временски ограничена до истека пандемије.
  3. Државе морају да обезбеде да се подаци прикупљају једино у сврху сузбијања пандемије, а не да се користе и за друге, комерцијалне сврхе.
  4. Владе морају да обезбеде да се прикупљени подаци анонимизују, те да руковаоци доставе доказе о анонимизацији тих података.
  5. Приликом употребе напредне дигиталне технологије треба имати у виду могуће ризике од дискриминације и кршења људских права маргинализованих друштвених група, чије потребе могу бити погрешно представљене у добијеним скуповима података.
  6. Евентуалне размене података између влада и трећих субјеката морају бити засноване на закону и уз примену одговарајућих заштитних мера.
  7. Праћење субјеката не сме да буде у домену сектора безбедности и обавештајних служби и мора бити под надзором независног тела. Појединци имају право на информацију о подацима који се о њима обрађују, као и на ефективно обештећење.
  8. Мере као одговор на пандемију које подразумевају и обраду личних података морају бити инклузивне, и да омогуће свим релевантним актерима да узму учешћа, посебно стручњацима из јавног здравственог сектора и из маргинализованих група.

https://bit.ly/3440Nql