COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић примио је директорку Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Драгану Калиновић и председника Управног одбора Фонда Бранислава Митровића и разговарао са њима о намери Фонда да приступи издавању картица за пензионере које би служиле као документ за доказивање статуса пензионера.

Повереник је иницијативу оценио као врло корисну, посебно имајући у виду да ће идентификациона картица садржавати минималан број личних података потребних и довољних за остваривање сврхе, односно доказивања статуса пензионера (само име и презиме, и још назив филијале и број картице).

На овај начин отклонила би се било каква потреба за издавањем некаквих посебних облика персонализованих докумената од стране локалних самоуправа, које у пракси доводе до незаконите обраде података, у којој се подаци непотребно излажу ризику злоупотреба, обрађују се непотребни, неподесни и несразмерни подаци, прибављају се подаци из неверодостојних извора, изазива осећај дискриминације јер се издају само за поједине локалне средине и слично, што је све нпр. дошло до израза у случају тзв. београдске "Сениор картице".

Фонд ПИО у складу са законом располаже матичном евиденцијом о осигураницима и корисницима права која представља веродостојан извор и заштићена је на одговарајући начин. Ова иницијатива Фонда ПИО заснива се на искуствима из тзв. међугенерацијске сарадње из више земаља ЕУ. Иницијатива би омогућила доказивање пензионерског статуса у свим приликама када је то потребно, а при том не само да искључује потребу обраде личних података на разне ризичне, неформалне начине који су у случају сениор картица практиковани, него искључује и потребу да се за доказивање статуса пензионера користи чек од пензије или решење о оствареном праву који такође садрже знатно више личних података него што је за сврху доказивања самог статуса потребно.

Повереник је представницима Фонда ПИО обећао стручну помоћ службе Повереника у реализацији наведене иницијативе.