COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у писму упућеном председници Владе РС оценио је однос и поступање Владе, у вези са израдом документа под именом "Анализа досадашње примене Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја", као потпуно непримерене и неприхватљиве са становишта минимума коректних односа између државних органа.

У извештају Владе за четврти квартал 2017. о спровођењу активности о примени Акционог плана за поглавље 23 (2.2.5.1.) наведено је да је израђена "Анализа досадашње примене Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја".

Повереник је означен као "партнерска институција" у тој активности. Уз то, Повереник је државни орган са централном улогом у примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Међутим, не само да није, на било какав начин консултован приликом израде анализе, него му она није чак ни достављена. Да би слика о "озбиљности" израде анализе била комплетна треба додати да није консултовано чак ни Министарство за државну управу и локалну самоуправу, иначе, надлежно за надзор над применом закона.

Повереник је о садржини анализе, будући да никад није јавно презентирана, информисан случајно, посредством НВО која ју је тражила и добила по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја и која се мени обратила питањем - "У ком капацитету је Повереник учествовао у изради анализе?"

С тим у вези мора се констатовати поред дословно скандалозног начина израде анализе, да с том активношћу у односу на рокове предвиђене Акционим планом (2015.) недопустиво касни, као и да се "анализа" оним што је Акционим планом био пројектовани задатак (приватизација, јавне набавке, јавни расходи и донације политичким субјектима из иностранства) заправо уопште и не бави.

Међутим, још озбиљнији, далеко већи проблем је то што "анализа" просто врви од примера очигледног незнања, нетачности и некомпетентних правних ставова.

Повереник је у писму председници Владе указао само на неке, најдрастичније примере непознавања релевантних фактичких и правних чињеница из праксе Врховног суда, Управног суда и Повереника, примере потпуно произвољног тумачења вишегодишњих правних ставова судова и Повереника, као и на некомпетентне предлоге за измену закона који би за последицу имали практично обесмишљавање права на слободан приступ информацијама.

Повереник је у писму изразио потпуну индигнацију поводом поступања Владе у конкретном случају, а писмо одговарајуће садржине упутио и министарки правде.