COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да је саопштење НВО из Трстеника, Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције-Транспарентност, о томе да Повереник наводно није одговорио на њихов захтев за информацијама и у коме се инсинуира да Повереник нешто "крије" само још један у низу јефтиних покушаја дезинформисања јавности. Индикативно је да је то саопштење пренео и "јавни сервис" не тражећи од Повереника никакав коментар.

Имајући у виду да је готово очигледно ко стоји иза свега, "акција" је у буквално трагикомичном раскораку са најавама некакве наводне борбе државе против лажних вести.

А истина је да је Повереник одговорио у законском року од 15 дана на захтев за приступ информацијама. Очигледно се ради о нарученој, клијентелистичкој а невешто и провидно изведеној "акцији" чији је циљ скретање пажње јавности са неупоредиво озбиљнијих проблема у вези са радом државних органа на које Повереник указује.

Захтев за информацијама је иначе поднет 8. јуна емаилом, али очигледно намерно у нерадно време у петак у 19:32h. Захтев је заведен одмах, првог радног дана, 11. јуна, а на њега је, иако је по закону рок могао бити продужен на 40 дана, будући да је подразумевао деархивирање и достављање мноштва докумената, преко 400 страна, ипак одговорено 25. јуна, у законом предвиђеном року од 15 дана. Већ сутрадан, 26. јуна тражена документација је била у пошти у Трстенику која је покушала уручење, али тражилац информација, према до данас расположивим информацијама, није примио нити је након остављеног обавештења преузео исту.