COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Поводом вести у средствима јавног информисања да је Градска управа града Београда купила безбедносни систем за контролу кретања, те да наведени систем „...идентификује грађане и запослене на основу отисака вена са длана...“, Повереник је спровео поступак надзора над спровођењем Закона о заштити података о личности од стране Управе.

У поступку надзора утврђено је да је у току процес увођења новог безбедносног система, односно омогућавања права приступа запосленима и странкама у просторије Градске управе уз употребу приступних картица и видео-интерфона, без употребе њихових биометријских података. Међутим, утврђено је да Градска управа јесте предвидела употребу биометријских података, тј. отисака вена са длана за улазак у две просторије са рестриктивним приступом, којима би тренутно приступало само једно лице. У поступку надзора утврђено је да набавка опреме за обраду ових биометријских података јесте спроведена, те да је опрема инсталирана, али да обрада података није започета.

Надлежност Повереника, у складу са важећим Законом о заштити података о личности, јесте да даје мишљење у случају увођења нове информационе технологије у обради података, те да даје претходно мишљење да ли одређени начин обраде представља специфичан ризик за права и слободе грађана. С обзиром да најављени систем обраде биометријских података може са собом носити специфичне ризике по заштиту података о личности, неопходно је да Повереник претходно буде упознат са његовим карактеристикама, те да о истим да мишљење, што овде није био случај.

Такође, нови Закон о заштити података о личности који је ступио на снагу 21.11.2018.године и који ће почети да се примењује 21.08.2019. године, прописује да биометријски подаци представљају посебне врсте података о личности, те да је њихова обрада рестриктивна. Закон прописује обавезу руковалаца података да, у вези са намераваном обрадом биометријских података, спроведу процену утицаја на заштиту података о личности, те да о истом, по потреби, прибави и претходно мишљење Повереника.

Поред тога, нови Закон о заштити података пооштрава одговорност руковаоца у погледу остваривања права лица чији се подаци обрађују.

Повереник још једном истиче да је неопходно да сви руковаоци података, а нарочито органи власти, поступају веома пажљиво приликом увођења нових информационих технологија а нарочито уколико оне подразумевају обраду биометријских података, те да о истом благовремено обавештавају Повереника и јавност.