COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION

logo novi


COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE
AND PERSONAL DATA PROTECTION



logo novi

COMMISSIONER
FOR INFORMATION OF PUBLIC IMPORTANCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

Version in Serbian only.

Последњег дана ове године окончава се поступак напуштања Европске уније од стране Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске, а тиме ће на територији Уједињеног краљевства престати непосредна примена Опште уредбе о заштити података (Уредба о заштити физичких лица у односу на обраду података о личности и о слободном кретању таквих података и о стављању ван снаге Директиве 95/46 ЕЗ) - GDPR.

Напуштање Европске уније неће се одразити на услове преноса података о личности на чију обраду се примењује Закон о заштити података о личности („Службени гласник РС“ број 87/18); у Уједињено краљевство, с обзиром на то да се на ту државу, као и до сада, односе одредбе члана 64. Закона о заштити података о личности,  којима је утврђено да се пренос података у другу државу, без претходног одобрења, може извршити ако је утврђено да та друга држава обезбеђује примерени ниво заштите података о личности (став 1.) и успостављена је законска претпоставка према којој се сматра да је примерени ниво заштите података о личности обезбеђен у државама које су чланице Конвенције Савета Европе о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних  података, као и у државама за које је од стране Европске уније утврђено да обезбеђују примерени ниво заштите (став 2.).

На основу овлашћења из члана 64. став 7. Закона о заштити података о личности Влада је донела Одлуку о Листи држава, делова њихових територија или једног или више сектора одређених делатности у тим државама и међународних организација у којима се сматра да је обезбеђен примерени ниво заштите података о личности („Службени гласник РС“ број 55/19) у којој је, у делу I  у коме су таксативно набројане државе које су чланице Конвенције Савета Европе о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних  података, наведено и Уједињено краљевство (тачка 9). 

У складу са тим,  пренос података у Уједињено краљевство, и након Брегзита, може се вршити применом законске претпоставке из члана 64. став 2. Закона о заштити података о личности, према којој се сматра да је у тој држави обезбеђен примерени ниво заштите података о личности. 

Подсећамо да је пренос података о личности у другу државу једна од радњи обраде тих података, те да је предуслов законитог преноса у смислу одредаба Закона о заштити података о личности, усклађеност обраде података са свим обавезама утврђеним наведеним законом.