POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI
Čitaj mi

Da li je onaj ko traži informaciju od javnog značaja dužan da plati naknadu određenih troškova? (jul 2005.g.)

Odgovor:

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predviđa da je obaveštenje o tome da li organ vlasti poseduje određenu informaciju besplatno. Zakon je izričit i u pogledu toga da je uvid u dokument koji sadrži traženu informaciju takođe besplatan.

Za izradu i dostavljanje kopije dokumenta predviđena je obaveza plaćanja naknade nužnih troškova. Iznos te naknade treba da se obračunava prema troškovniku koji propisuje Vlada Republike Srbije.

Vlada još nije donela ovaj troškovnik. Kao Poverenik, još pre nekoliko meseci sam inicirao donošenje ovog propisa i nadam se da će Vlada u dogledno vreme ispuniti ovu svoju zakonsku obavezu. Do tada, odsustvo troškovnika ne bi smelo biti smetnja za ostvarivanje zakonom zajamčenih prava građana i medija. Polazeći od toga, preporučujem organima vlasti da uvek imaju u vidu da obaveza eventualne naknade troškova ne bi smela biti veća od iznosa nužnih troškova.

Što se medija tiče, za njih je svakako posebno interesantna odredba člana 17. st. 4 Zakona koja predviđa da su novinari, ako kopiju dokumenta traže radi obavljanja svog poziva, oslobođeni plaćanja naknade troškova. Istom odredbom Zakona obaveze plaćanja naknade oslobođena su i udruženja za zaštitu ljudskih prava kad kopiju traže radi ostvarivanja ciljeva udruženja, odnosno svako ko traži informaciju koja se tiče zaštite zdravlja stanovništva i životne sredine." (Iz saopštenja za javnost koje je Poverenik dao 19.07.2005. g.)

U međuvremenu, 27.01.2006.g. Vlada je donela Uredbu kojom je propisana naknada nužnih troškova za izdavanje kopija dokumenata na kojima se nalaze informacije od javnog značaja. Uredba je objavljena u „Sl. glasniku RS" broj 8/06.