U ponedeljak 28.09.2020. godine od 11.00 do 12.30 časova, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sa partnerskim institucijama, obeležiće Međunarodni dan prava javnosti da zna.

Usled situacije koja je prouzrokovana virusom SARS-CoV-2, ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna će se obeležiti u skladu sa propisanim merama nadležnih organa. Naime, samo dobitnici nagrada i govornici će biti prisutni u svečanoj sali Kluba poslanika uz poštovanje propisanih preventivnih mera, dok će svi ostali zainteresovani moći da prate događaj uživo, on-line putem zvaničnog Youtube kanala Poverenika 

.

Danas, 23.9.2020., je; na inicijativu organizacija civilnog društva,  Share fondacija i Partneri za demokratske promene Srbija, održan sastanak  poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milana Marinovića i njegovih saradnika sa Nevenom Martinović, Danilom Krivokapićem (Share fondacija), Kristinom Kalajdžić i Urošem Mišljenovićem (Partneri za demokratske promene Srbija) na temu buduće saradnje povodom unapređenja baze povrede podataka koja bi po novoj metodologiji trebalo da beleži karakteristične povrede privatnosti i prava na zaštitu podataka o ličnosti u Republici Srbiji. Izrada te baze podataka je jedna od aktivnosti projekta  „Reclaiming Privacy: A Tool to Fight Oppression“  koji uz podršku EU sprovode  organizacije civilnog društva  SHARE Fondacija, Partneri za demokratske promene Srbija, Da se zna, Atina,  A11*  Inicijativa za ekonomska i socijalna prava i Beogradska otvorena škola.

Flesenkemper

U utorak 22. septembra 2020. godine održan je sastanak poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milana Marinovića sa šefom misije ;Saveta Evrope  u Beogradu Tobiasom Flesenkemperom  i zamenicom šefa misije Nadiom Ćuk. Na tom sastanku, koji je organizovan na inicijativu gospodina Flesenkempera,  razmenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u vezi sa pristupom informacijama od javnog značaja i zaštitom podataka o ličnosti u Republici Srbiji. Gospodin Flesenkemper izrazio je spremnost Saveta Evrope da podrži i pomogne razvoj zaštite podataka o ličnosti u Republici Srbiji, posebno u kontekstu sprovođenja Protokola o izmenama i dopunama Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka (Konvencija 108+)  koji je Republika Srbija ratifikovala  26. maja 2020. godine.

AssecoPoverenik je danas primio predstavnike kompanije ASSECO koja ja prva sertifikovana za Standard ISO 27701, koji je na inicijativu Poverenika, a odlukom Instituta za standardizaciju Srbije, krajem prošle godine, postao srpski standard SRPS ISO/IEC 27701:2019. Tema sastanka je bila, između ostalog, postupak i procedura za dobijanje ovog sertifikata.; Ovaj standard je veoma značajan sa aspekta zaštite privatnosti i ličnih podataka.

.

Zbirni mesečni statistički

podaci iz oblasti dostupnosti

informacijama i zaštite podataka

o ličnosti

na dan 31.8.2020.

U PROCEDURI: 3.232

OBRAĐENO: 93.288

Opširnije...
 Portal otvorenih podataka