Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović učestvuje na međunarodnoj konferenciji „Suočavanje s novim izazovima“, koja se održava u Zagrebu, 16. januara 2020. godine, povodom Dana zaštite podataka o ličnosti.

Na konferenciji učestvuju predstavnici nacionalnih tela za zaštitu podataka o ličnosti, Evropske komisije, Evropskog odbora za zaštitu podataka o ličnosti, Evropskog supervizora za zaštitu podataka o ličnosti i brojni eksperti.

UNDP1

UNDP2

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović sa saradnicima, primio je stalnu predstavnicu Programa za razvoj UN u Srbiji (UNDP), gđu Fransin Pikap sa saradnicima.

U otvorenom i srdačnom razgovoru, poverenik je upoznao gđu Pikap sa aktivnostima koje realizuje u oblasti zaštite podataka o ličnosti, kao i u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja.;

Tema sastanka bila je buduća saradnja UNDP i Poverenika zasnovana na potencijalnoj podršci UNDP Povereniku u cilju jačanja principa vladavine prava i transparentnosti u radu.

Podrška UNDP Povereniku posebno bi se odnosila na praćenje primene i sprovođenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i na realizaciju aktivnosti povodom donošenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Na sastanku je bilo reči i o Digitalnoj agendi za Evropu. 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, učestvovao je na Konferenciji "U pravu si!", posvećenoj obeležavanju 10.decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, u organizaciji Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Na konferenciji su sagledana postignuća u 2019.godini i definisani planovi za dostizanje vrednosti i standarda u cilju zaštite i unaređenju ljudskih prava.

Poverenik podseća odgovorna lica u državnim organima da je od 2018. godine izmenjen način ispunjavanja obaveze propisane članom 43. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja („Sl. glasnik RS“ br.120/04 54/07, 104/09 i 36/10), koja se odnosi na dostavljanje godišnjeg izveštaja Povereniku o radnjama preduzetim u cilju primene ovog zakona.

Navedeni godišnji izveštaji dostavljaju se Povereniku isključivo elektronskim putem.

U tom smislu, godišnji izveštaj za 2019. godinu potrebno je dostaviti Povereniku isključivo elektronskim putem, u vremenu od 01. do 20. januara 2020. godine.

Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti na dan 31.12.2019. U PROCEDURI: 3.325 OBRAĐENO: 86.696

Opširnije...
 Portal otvorenih podataka