Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić primio je Noru Hairinen, šeficu političkog sektora Delegacije EU u Srbiji i zadržao se sa njom u dužem razgovoru.

Predmet razgovara bila su ljudska prava i njihova zaštita u Srbiji, a posebno pravo na slobodan pristup informacijama i pravo na zaštitu podataka o ličnosti. U tom kontekstu razgovarano je o najavljenim izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama i o nedavno usvojenom Zakonu o zaštiti

 

SE

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijasa Flesenkempera i zadržao se sa njim u dužem razgovoru.

Glavna tema razgovora bila su otvorena pitanja u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti, posebno problemi koje će izazvati primena novog, nedavno usvojenog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Šef Misije SE interesovao se za status institucije Poverenika i probleme sa kojima se u radu suočava, kao i za način i kriterijume za izbor novog poverenika.

Razgovarano je i o nizu drugih pitanja u vezi sa slobodom pristupa informacijama, slobodom medija i ukupnim stanjem ljudskih prava u Republici Srbiji, a šef Misije SE izrazio je punu spremnost svoje organizacije da pruži podršku aktivnostima Poverenika. 

Počev od 01. decembra 2018. godine na internet prezentaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pušten je u rad Portal za dostavljanje godišnjih izveštaja organa vlasti, s ciljem da se organima vlasti olakša izvršavanje njihove zakonske obaveze.

Obavezu dostavljanja godišnjih izveštaja Povereniku o radnjama preduzetim u cilju primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja imaju svi državni organi, organi teritorijalne autonomije, organi lokalne samouprave, kao i sve organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja. Do sada su se ovi izveštaji dostavljali pisanim putem (do 20. januara tekuće godine za prethodnu godinu), a ubuduće će se dostavljati isključivo elektronskim putem, putem Portala koji je dostupan na internet prezentaciji Poverenika.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je danas na poziv rukovodstva Udruženja novinara Srbije (UNS) posetio sedište ove novinarske organizacije i zadržao se sa novinarima u dužem razgovoru.

Упознајте Повереника

Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti na dan 31.12.2018. U PROCEDURI: 3.341 OBRAĐENO: 72.623

Opširnije...
Portal otvorenih podataka