Poverenik je učestvovao na 29. Međunarodnoj konferenciji evropskih organa za zaštitu podataka o ličnosti, koja je održana od 8. do 10. 5. 2019. godine, u Tbilisiju, Gruzija, u organizaciji Kancelarije za zaštitu podataka o ličnosti Gruzije.

Konferenciju su otvorili premijer Gruzije Mamuka Bakhtadze i predsedavajuća Kancelarije za zaštitu podataka o ličnosti Gruzije, Tamar Kaldani, a učestvovali su predstavnici evropskih organa za zaštitu podataka o ličnosti i međunarodnih organizacija.

Aleksandar Resanović, pomoćnik generalnog sekretara službe Poverenika, učestvovao je u radu konferencije i imao izlaganje na temu “Zaštita podataka o ličnosti i međunarodne organizacije“ https://springconference2019.pdp.ge/ .

20190423 102731

Zamenica poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Stanojla Mandić, primila je šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijasa Flesenkempera, sa kojim je razgovarala o pitanjima iz oblasti rada Poverenika.

Glavna tema razgovora se odnosila na aktivnosti u oblasti zaštite podataka o ličnosti, predstojeću primenu novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i potpisivanje Protokola kojim se menja Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka (Konvencija 108) Saveta Evrope, usvojenog 10. oktobra 2018. godine.

Gospodin Flesenkemper je izrazio zainteresovanost i za druge izazove sa kojima se Poverenik suočava u radu, uključujući problematiku slobode pristupa informacijama. Takođe, ukazao je i na značaj izbora novog poverenika u što kraćem roku i izrazio spremnost svoje organizacije da pruži podršku aktivnostima Poverenika.

Zamenica poverenika Stanojla Mandić, na poziv Delegacije EU u Srbiji, učestvovala je na sastanku Delegacije EU u Srbiji sa Ambasadorima država članica EU. Zamenica poverenika je upoznala učesnike sastanka sa aktivnostima i izazovima u pogledu slobode pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti. Izražena je podrška radu institucije Poverenika i ukazano na značaj izbora novog poverenika u što kraćem roku.

Predstavnica Svetske banke Elen Keli, ekspert za pravosuđe, posetila je Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Pomoćnik generalnog sekretara, Aleksandar Resanović, upoznao je gospođu Keli sa nadležnostima i aktivnostima Poverenika, sa preprekama s kojima se Poverenik suočava u radu, kao i sa postupanjem organa pravosuđa u odnosu na akte Poverenika, sve u oblastima pristupa informacijama od javnog značaja i zaštite podataka o ličnosti.;

Gospođa Keli je izrazila podršku višegodišnjim naporima Poverenika usmerenim na ostvarivanje prava građana u oblastima pristupa informacijama od javnog značaja i zaštite podataka o ličnosti i izrazila spremnost da se bliže upozna sa navodima iz Izveštaja Poverenika za 2018. godinu. 

Упознајте Повереника

Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti na dan 30.4.2019. U PROCEDURI: 3.450 OBRAĐENO: 77.518

Opširnije...
Portal otvorenih podataka