Danas je u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, održan skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna. Ovaj dan se u Republici Srbiji tradicionalno obeležava već 15. put.

Usled situacije koja je prouzrokovana virusom SARS-CoV-2, ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležen je u skladu sa propisanim merama nadležnih organa. Naime, samo dobitnici nagrada i govornici su prisustvovali u svečanoj sali Kluba poslanika uz poštovanje propisanih preventivnih mera, dok su svi ostali zainteresovani mogli da prate događaj uživo.

Govornici su bili: g. Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; nj.e. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji;; nj.e. Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji; gđa Nadia Ćuk, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i g. Majk de la Rosa, direktor Misije  USAID u Srbiji.

Nastava u novoj školskoj 2020/2021. godini, koja je počela 1. septembra, odvija se zbog epidemije Kovida-19 u specifičnim okolnostima, usled čega se organizuje i ostvaruje kako neposredno, tako i na daljinu. Povodom toga, povećan je broj obraćanja Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, posebno roditelja učenika, i to u vezi sa zahtevima koje škole upućuju roditeljima, da se izjasne o tome da li su saglasni/da  li pristaju  na određeni modalitet i uslove ostvarivanja nastave na daljinu, pozivajući se pritom na obaveze utvrđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Odlukom Evropskog suda pravde C-311/18 od 16. jula 2020. godine, proglašena je nevažećom odluka Evropske komisije 2016/1250 od 12. jula 2016. godine o primerenosti zaštite u okviru EU-SAD „Privacy Shield“ mehanizma. Posledica toga je da se svi prenosi podataka o ličnosti iz Evropske unije u Sjedinjene Američke Države, na osnovu „Privacy Shield“ mehanizma, nakon donošenja predmetne odluke suda, smatraju nezakonitim.

Saglasno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, prenos podataka o ličnosti u drugu državu ili međunarodnu organizaciju može se izvršiti, bez prethodnog odobrenja Poverenika, između ostalog, i onim državama/međunarodnim organizacijama za koje je od strane Evropske unije utvrđeno da obezbeđuju primereni nivo zaštite.

Nakon ukidanja vanrednog stanja 7. maja 2020. godine, proglašenog zbog epidemije Kovida-19, povećan je broj žalbi izjavljenih Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, zbog nedobijanja informacija u vezi sa epidemijom Kovida-19 (tražene informacije se uglavnom odnose na broj obolelih i preminulih, kao i; na opremljenost zaštitnom opremom i sredstvima za lečenje). Do 7. maja je izjavljeno 10 žalbi, a od tada 43 žalbe. Najveći broj žalbi je izjavljen protiv organa javne vlasti na lokalnom nivou.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, je u skladu sa nadležnostima iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, poslao kontrolne liste svim registrovanim političkim strankama u Republici Srbiji, kako bi utvrdio stepen njihove usklađenosti sa istim zakonom.

Ovaj zakon propisuje da su podaci o političkom mišljenju posebna vrsta podataka, čija obrada je restriktivna, a čime je i odgovornost političkih stranaka, kao rukovalaca, za njihovu obradu pojačana. Takođe, odgovornost političkih stranaka posebno dolazi do izražaja u predizbornom periodu, u kojem se veliki broj nezadovoljnih građana redovno obraća Povereniku.

Zbirni mesečni statistički

podaci iz oblasti dostupnosti

informacijama i zaštite podataka

o ličnosti

na dan 31.8.2020.

U PROCEDURI: 3.232

OBRAĐENO: 93.288

Opširnije...
 Portal otvorenih podataka