Povodom objavljivanja fotografije pacijentkinje iz privremene kovid bolnice u beogradskoj „Štark Areni“ na društvenim mrežama, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti će, po službenoj dužnosti, prikupiti relevantne činjenice i razmotriti pokretanje postupka inspekcijskog nadzora.

Na inicijativu Poverenika za informacije Republike Slovenije, 20. oktobra 2020. godine, održana je prva regionalna konferencija “Inicijativa 2020”. Na Konferenciji je učestvovao i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović. Inicijativa okuplja institucije iz zemalja regiona, koje se bave zaštitom prava na pristup informacijama od javnog značaja. Svrha rada Inicijative 2020 je profesionalna saradnja i razmena dobrih praksi u promociji i zaštiti prava na pristup informacijama od javnog značaja. Slična inicijativa u okviru „Inicijative 2017“ već je formirana i deluje na polju zaštite podataka o ličnosti.

Danas je u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, održan skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna. Ovaj dan se u Republici Srbiji tradicionalno obeležava već 15. put.

Usled situacije koja je prouzrokovana virusom SARS-CoV-2, ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležen je u skladu sa propisanim merama nadležnih organa. Naime, samo dobitnici nagrada i govornici su prisustvovali u svečanoj sali Kluba poslanika uz poštovanje propisanih preventivnih mera, dok su svi ostali zainteresovani mogli da prate događaj uživo.

Govornici su bili: g. Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; nj.e. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji;; nj.e. Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji; gđa Nadia Ćuk, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i g. Majk de la Rosa, direktor Misije  USAID u Srbiji.

Zbirni mesečni statistički

podaci iz oblasti dostupnosti

informacijama i zaštite

podataka o ličnosti

na dan 30.11.2020.

U PROCEDURI: 3.115

OBRAĐENO: 95.482

Opširnije...
 Portal otvorenih podataka