POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI
Čitaj mi

Da li je škola kao organ vlasti dužna da sačini dokument pod nazivom iz zahteva tražioca informacija?

Odgovor:

Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja Republike Srbije se odnosi na opredmećene informacije, tj. one informacije koje su sadržane u postojećim dokumentima kojima organ javne vlasti tj. škola raspolaže, pri čemu informacije ne moraju biti sadržane u jednom dokumentu i pod određenim nazivom, kako ga je označio tražilac informacija.

Formalno, škola ne bi, prema ovom zakonu, imala obavezu da vrši nekakve analize, uporedne preglede i slično, ili da sačinjava određene izveštaje samo zato da bi postupila po zahtevu tražioca, ali jeste u obavezi da sve raspoložive informacije koje su predmet zahteva učini dostupnim tražiocu, bez obzira što ne postoje u formi dokumenta pod traženim nazivom.

Treba imati u vidu da je obaveza organa vlasti da maksimalno sarađuje sa tražiocem i pomogne mu u ostvarivanju prava. To proističe iz člana 15. Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, a i Preporuke R (2002) 2 Komiteta ministara Saveta Evrope, o uvidu u službene dokumente http://www.poverenik.org.rs/sr/pravni-okvir-pi/medjunarodni-dokumenti/150-preporuka-r-2002-2.html .

(april 2013.)