POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI
Čitaj mi

Da li je fakultet u obavezi da objavi informator o radu ako njegova internet stranica sadrži veliki broj informacija za javnost?

Odgovor:

Izrada, oblik i sadržina informatora o radu državnog organa definisani su odredbama člana 39. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS" br.120/04,54/07 104/09 i 36/10), kao mera za unapređenje javnosti rada i kao zakonska obaveza državnog organa, pri čemu je pojam državnog organa u smislu ovog zakona definisan u čl. 3. stav 1. tačka 1. Zakona. Istim članom, izričito je utvrđena i obaveza državnog organa da zainteresovanom licu omogući uvid u informator, ili da mu da primerak istog.

Prema tome, zakon nije ostavio na volju organu vlasti da ceni da li će sačiniti i objaviti ovaj dokument, niti pitanje racionalnosti takvog rešenja, već je propisao kao izričitu zakonsku obavezu državnog organa.

Članom 40. istog zakona, propisano je da Poverenik izdaje uputstvo po kojem se izrađuje i objavljuje informator o radu iz čl. 39. Zakona.

Uputstvom za izradu i objavljivanje informatora o radu državnog organa ("Sl. glasnik RS" br.68/10) donetim u skladu sa navedenim ovlašćenjem, bliže je uređen način izrade i objavljivanja informatora o radu državnog organa, organa teritorijalne autonomije, organa lokalne samouprave i organizacija kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja, uključujući obavezu organa da redovno vrši proveru tačnosti i potpunosti objavljenih podatke iz informatora i da, najkasnije do kraja kalendarskog meseca, unese sve promene nastale tokom meseca.

U tač. 41. i 42. ovog Uputstva utvrđeno je da su državni organi u obavezi da informator o radu, u skladu sa ovim Uputstvom, izrade i objave u roku od tri meseca od njegovog stupanja na snagu (29.09.2010.), koji rok je istekao 29. 12. 2010. g., kada je prestalo da važi prethodno doneto Uputstvo za objavljivanje informatora o radu državnog organa ("Sl. glasnik RS" br.57/05).

Činjenica da fakultet na svojoj veb prezentaciji objavljuju informacije koje doprinose većoj javnost rada fakulteta u određenom segmentu, nailazi uvek na podršku Poverenika, ali ona fakultet ne oslobađa zakonske obaveze izrade informatora o radu i sprovođenja navedenog Uputstva, koje predstavlja podzakonski akt čija je primena obavezna, i kojim su propisani obavezni delovi informatora, sadržina pojedinih poglavlja i način izrade i objavljivanja informatora.

(jul 2013.)