POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI
Čitaj mi

Kolika su ovlašćenja lica ovlašćenog za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama?

Da li rukovodilac organa vlasti može postupati po zahtevu tražioca u situaciji kada je za te poslove ovlastio drugo lice?

Odgovor:

Mogućnost rukovodioca organa kao odgovornog lica u smislu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja da odredi jedno ili više službenih lica (tzv. ovlašćeno lice) za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, regulisano je članom 38. Ovog zakona.

Pitanje obima ovlašćenja ovlašćenog lica nije regulisano Zakonom, već je to faktičko pitanje organizacione prirode i odgovor na njega zavisi od toga kako je uređeno samim aktom o imenovanju tj. određivanju ovlašćenog lica ili opštim aktom organa javne vlasti kojim su utvrđeni poslovi i zadaci ovlašćenog lica.

Generalno, kao kod svakog punomoćja, lice koje daje punomoćje, tj. vlastodavac ne gubi pravo da i sam preduzima radnje u postupku kao i da menja ili opoziva date izjave punomoćnika, što se može primeniti i na situacije kada je rukovodilac organa javne vlasti, kao predstavnik (zakonski zastupnik) organa, svoje ovlašćenje za postupanje preneo na ovlašćeno lice.

(novembar 2013.)