POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI
Čitaj mi

Da li je organ vlasti dužan da omogući ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja (uvid u izdatu dozvolu i dobijanje kopije) licu koje je stranka u upravnom postupku u kome je dozvola izdata?

Odgovor:

Pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja se ne može ograničavati samo zato što je tražilac informacija stranka u drugom postupku pred istim organom, niti stranka u ulozi tražioca informacija od javnog značaja može imati manje prava od bilo drugog lica, jer je pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja zajemčeno svakome, pod jednakim uslovima, prema čl. 5.i 6. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl.glasnik RS" 120/04, 54/07, 104/09 i 36/10).

Podnosiocu zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja koji je istovremeno stranka u drugom postupku kod istog organa, organ vlasti će omogućiti slobodan pristup informacijama onda kada se iste informacije odnosno dokument može učiniti dostupnim svakom drugom licu koje bi tu informaciju zatražilo u ime javnosti, koristeći pravo na pristup informacijama, dakle onda kada ne postoje razlozi iz čl. 9. i 14. Zakona da se ovo pravo uskrati ili ograniči.

Korišćenje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja ne isključuje mogućnost ostvarivanja i drugih prava, po drugim osnovima, koja se čine sličnim, a suštinski se razlikuju, jer pripadaju samo određenom licu ili su u vezi sa određenim statusom, u kom slučaju dobijene informacije pripadaju samo tom licu, a ne opštoj javnosti.

(novembar 2013.)