POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI
Čitaj mi

Da li je za dobijanje informacija od javnog značaja neophodno koristiti formular zahteva ili se zahtev može otkucati na praznom papiru?

Odgovor:

Stav je Poverenika da se formalnosti u vezi sa podnošenjem zahteva svedu na minimum, što je u skladu sa međunarodni standardima (Preporuka R (2002) 2 Komiteta ministara državama članicama o uvidu u službene dokumente).

Međutim, postupak odlučivanja po žalbi tražioca je formalan postupak za koga važe pravila utvrđena Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakonom o opštem upravnom postupku, zbog čega je poželjno postojanje pisanog traga prilikom podnošenja zahteva, kako se ne bi pojavili problemi dokazivanja predaje zahteva, sadržine i datuma prijema u organu, u slučaju kada organ to osporava.

Imajući u vidu navedeno, kao i to da zakonom nije propisan obrazac zahteva za slobodan pristup informacija već samo njegova sadržina, odnosno obavezni elementi, za ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja nije potrebno da zahtev bude ispisan na formularu. Formulari koji se nalaze na internet prezentaciji Poverenika su informativnog karaktera jer je njihova svrha da olakšaju ostvarivanje prava, a ne da se ostvarivanje prava uslovljava korišćenjem formulara.

(januar 2014.)