POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI
Čitaj mi

Da li se kao informacije od javnog značaja mogu dobiti podaci o identitetu određenog lica radi podnošenja privatne tužbe?

Odgovor:

Ime i prezime i adresa određenog lica nisu informacije koje organ vlasti može dati svakome, kao informacije od javnog značaja, osim u izuzetnoj situaciji kada su za to ispunjeni zakonom propisani uslovi.

Članom 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisano je da organ vlasti neće tražiocu omogućiti pristup informacijama od javnog značaja ako bi time povredio pravo na privatnost, pravo na ugled ili koje drugo pravo nekog lica, osim u slučajevima iz tačke 1, 2, i 3. navedenog člana, odnosno ako se radi o slučaju da je lice u odnosu na koje se traži informacija na to pristalo, ako se radi o ličnosti, pojavi ili događaju od interesa za javnost ili se radi o licu koje je svojim ponašanjem, naročito u vezi sa privatnim životom, dalo povoda za traženje informacije.

U konkretnoj situaciji nisu ispunjeni uslovi za primenu izuzetaka propisanih čl. 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jer niti postoji saglasnost lica o čijim podacima je reč, niti se radi o ličnosti, pojavi ili događaju koji je od interesa za javnost. Takođe, činjenica da je lice svojim ponašanjem izazvalo podnošenje privatne tužbe, nije dovoljan razlog koji bi opravdavao da se njegova privatna adresa učini dostupnom svakome, tj. javnosti generalno, što proističe iz činjenice da „opravdan interes javnosti da zna“, kao bitan element pojma informacije od javnog značaja, podrazumeva obavezu organa vlasti da informaciju dostavljenu tražiocu, učini dostupnom svakome, drugom potencijalnom tražiocu, medijima, odnosno javnosti generalno. Dostavljanje informacije o adresi stanovanja određenog lica bi istovremeno predstavljalo prekomernu obradu ličnih podataka.

Ovakvim stavom se ne dovodi u pitanje pravo žalilje da od organa vlasti u posebno uređenom postupku pribavljanja podataka iz službenih evidencija organa, uz dokazivanje opravdanog interesa za to, zatraži podatke koji su joj neophodni radi zaštite prava njenog maloletnog sina, ali ne kao informacije od javnog značaja.

(novembar 2014.)