POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

1

Rođen 1955. godine.

Pravnik, magistar prava, po osnovnom profesionalnom opredeljenju advokat. Dugo godina je bio na čelu advokatske kancelarije sa sedištem u Beogradu, koja je okupljala veći broj advokata i delovala u više pravnih oblasti.
Bio je rukovodilac pravnih i opštih poslova u GVSS Beograda, šef kabineta saveznog sekretara za pravosuđe i državnu upravu, podsekretar u Saveznom sekretarijatu za zakonodavstvo SFRJ. Bio je i narodni poslanik, potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u dve Vlade Republike Srbije.

Autor je velikog broja tekstova objavljenih u naučnim i stručnim časopisima, i u dnevnoj štampi.

Narodna Skupština Republike Srbije, 22. decembra 2004. godine ga je izabrala za prvog Poverenika za informacije od javnog značaja u Republici Srbiji. Narodna Skupština Republike Srbije ga je 5.decembra 2011. godine ponovno izabrala za Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Republici Srbiji.

Za rad kao Poverenik za informacije dobio je dobre ocene i brojna priznanja stručne i šire javnosti, uključujući i formalna godišnja priznanja i nagrade - 2006 „Specijalna povelja (Udruženja novinara Srbije), 2007 „Ličnost godine u borbi za slobodu medija" (Misija OEBS-a), 2008 "Najevropljanin" (Prva evropska kuća), 2009 "Vitez poziva" (Liga Eksperata – LEX), 2010 "Reformator godine" (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomskih razvoj - NALED), 2011. Nagrada za doprinos borbi protiv korupcije (Misija EU i Savet za borbu protiv korupcije), „Ličnost godine" (Misija OEBS -a) i Počasni član Nezavisnog udruženja novinara Srbije. 2012. Nagrada za doprinos Evropi (Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret), 2013 Nagrada za instituciju sa najvišim stepenom antikorupcijskog integriteta (BIRODI), 2014 Nagrada za toleranciju (AP Vojvodina, Opština Bačka topola i Fondacija Plavi Dunav), 2015 Nagrada za unapređenje kulture ljudskih prava "Konstantin Obradović" (Beogradski centar za ljudska prava), 2015 "Nagrada za doprinos unapređenju prava žrtava". (Viktimološko društvo Srbije), 2016 Povelja za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić" (Kuća pravde Strazbur), 2016 "Dobar primer novog optimizma" (Novi optimizam), 2017. uvršten na listu "Heroji Balkana" (Balkan Insight), 2018 "Aprilska nagrada za razvoj demokratskih vrednosti i poštovanja ljudskih prava" (Grad Šabac), 2018. "Nagrada za poseban doprinos ljudskim pravima" (Kuća ljudskih prava i demokratije).

 

Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...