POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu (Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala) krivičnu prijavu protiv NN izvršioca sa svojstom službenog lica, zaposlenog na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo "neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka" iz člana 146 KZS.

Poverenik je krivičnu prijavu podneo nakon što je sproveo postupak nadzora koji je pokrenuo po službenoj dužnosti, a povodom predstavke u kojoj je navedeno da su na društvenoj mreži Fejsbuk objavljene, propraćene negativnim i netačnim komentarima, kopije stranica radne knjižice lica koje je predstavku podnelo.

Postupak nadzora obuhvatio je i dve druge zdravstvene ustanove, ali je utvrđeno da se u dosijeu koji se nalazi na Medicinskom fakultetu nalaze dokumenta čiji sadržaj u potpunosti odgovara sadržaju objavljenom na društvenoj mreži Fejsbuk. A budući da su na Fakultetu inače primenjene mere zaštite dokumenata sa ličnim podacima zaposlenih, kao i da pristup dokumentima ima ograničen krug lica, osnovana je sumnja da je do zloupotrebe podataka došlo namerno.

Poverenik ocenjuje da je reč o još jednom primeru drastičnog kršenja prava na zaštitu podataka o ličnosti i zloupotrebe tih podataka u svrhu razračunavanja sa neistomišljenicima i kritičarima, i očekuje da tužilaštvo kom je, kao nadležnom, prijava podneta zbog načina izvršenja (internet), sprovede odgovarajući postupak i obezbedi da izvršioci krivičnog dela snose zakonom predviđene sankcije.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...