POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Pitanje da li je izveštaj državnog organa o potrošenim sredstvima za službena putovanja u inostranstvo  informacija od javnog značaja, ako jeste, da li je u tom slučaju organ u obavezi da tražiocu da sve tražene informacije o imenima lica koja su išla na službeni put, radnom mestu, kada su zasnovala radni odnos u organu, ukupnom radnom stažu, mestu, dužini i svrsi putovanja, načinu plaćanja troškova  i sl.

Informacije iz izveštaja državnog organa o potrošenim sredstvima za službena putovanja u inostranstvo, jesu informacije od javnog značaja u smislu člana 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (" Sl. glasnik RS" br.120/04), jer su nastale u vezi sa radom državnog organa  i  sadržane su u određenom dokumentu.

Načelno, sve informacije koje se tiču raspolaganja budžetskim sredstvima, pa i one o potrošenim sredstvima za službena putovanja,  jesu informacije  za koje postoji interes  javnosti i one  moraju biti  dostupne.

Navedeni podaci tj.  informacije o  licima koja su išla na službeni put, mestu, dužini i svrsi putovanja, načinu plaćanja troškova,  same po  sebi, takođe ne spadaju u kategoriju informacija u pogledu kojih bi postojali razlozi za uskraćivanje pristupa. Međutim, ukoliko pored ovih, traženi dokument sadrži i neke druge informacije koje zadiru u privatnost ( npr. brojeve bankarskih računa, adrese stanovanja i sl.)  i koje u tom smislu mogu biti ograničene u skladu sa odredbama člana 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, treba postupiti u  skladu  sa odredbom člana 12. ovog zakona i takve informacije zaštititi  prilikom davanja kopije traženog dokumenta.

(Iz odgovora Poverenika organu vlasti, br. 06-00-29/2006-04  od  09.05.2006.g)