POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Sadržina prava na informaciju, prema čl. 5. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl.glasnik RS" br.120/04) obuhvata pravo tražioca informacije da mu bude saopšteno da li organ vlasti poseduje određenu informaciju od javnog značaja, odnosno da li mu je ona inače dostupna , zatim  pravo da mu se informacija učini dostupnom tako što će mu se omogućiti uvid u dokument koji informaciju sadrži, pravo na  kopiju tog dokumenta kao i pravo, da mu se , na zahtev, kopija dokumenta uputi poštom, faksom ili na drugi način. Pri tome, pod informacijom od javnog značaja u smislu ovog zakona, prema čl. 2, podrazumeva se svaka informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, koja je nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti , sadržana u određenom dokumentu, a odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna.

Ukoliko se sadržina podnetog zahteva odnosi na kopiju postojećeg dokumenta kojom organ vlasti raspolaže, nesporno je pravo tražioca u skladu sa Zakom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja da mu se kopija tog dokumenta sa traženim informacijama učini dostupnim u skladu sa ovim zakonom.

Ukoliko se pak radi o zahtevu za izdavanje izvoda iz zemljišnih knjiga ili o zahtevu za izdavanje neke druge javne isprave,  ne radi se o zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, jer izdavanje isprave podrazumeva njeno sačinjavanje na osnovu podataka iz  javnih evidencija, po posebno uređenom postupku.

(Iz odgovora Poverenika organu vlasti br. 07-00-232/2- 2005-03   od 25.11. 2005.g. i  br.011-00-18  /2005-01  od 25.11. 2005.g.)