POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Obaveza izrade informatora o radu iz člana 39. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisana je za one organe vlasti koji u smislu  čl. 3.st.1. tač.1. ovog zakona, imaju status državnog organa.

Državni organi iz člana  3. stav 1. tačka 1)   Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS" br.120/04), u smislu ovog zakona su državni organi, organi lokalne samouprave i organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja.

Poveravanje javnih ovlašćenja u našem pravnom sistemu vrši se isključivo zakonom.

Prema čl. 2. Zakona o komunalnim delatnostima ( „Sl.glasnik RS" br 16/97 i 42/98) opština, grad, odnosno grad Beograd uređuje i obezbeđije uslove za obavljanje komunalnih delatnosti i njihovog razvoja, a prema Zakonu o lokalnoj samoupravi ( „ Sl.glasnik RS" br. 9/02,33/04 i 135/04)  uređivanje i obezbeđivanje obavljanja i razvoja komunalnih delatnosti  u  opštini jesu poslovi koji spadaju u izvorni delokrug opštine, a ne u poverene poslove.

Kada je osnivač javnog komunalnog preduzeća grad, odnosno opština , to isti preko tih preduzeća, poslove komunalne delatnosti obavljaju kao svoje izvorne poslove.

Iz navedenog proističe da javno komunalno preduzeće grada, odnosno opštine nije državni organ u smislu čl.3.st.1.tač.1) Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i nema zakonsku obavezu objavljivanja informatora o radu iz čl.39. ovog zakona.

Ovo naravno ne znači da ova preduzeća, kao organ javne vlasti u smislu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ne treba, radi informisanja javnosti, odnosno korisnika svojih usluga, da objave na odgovarajući način što više informacija o svom radu, posebno o procedurama u kojima se odlučuje o pravima i obavezama građana i pravnih lica, kao korisnika komunalnih usluga i sve druge informacije za koje javnost ima interes da zna.

(Iz odgovora Poverenika tražiocu, br. 011-00-21  /2005-03 od 19.12.2005.g)