POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Obaveza izrade i objavljivanja informatora o radu iz člana 39. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS" br.120/04) propisana je za državne organe u smislu ovog zakona. Prema članu  3. stav 1. tačka 1)  Zakona  to su: državni organi, organi teritorijalne autonomije, organi lokalne samouprave i organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja.

Prema članu 25. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl.glasnik RS" br. 9/02, 33/04 i 135/04) , organi opštine, kao jedinice lokalne samouprave su : skupština opštine, predsednik  i opštinsko veće. Prema članu 21. istog zakona, odredbe koje se odnose na opštinu, primenjuju se i na grad, kad zakonom nije drugačije određeno.

Polazeći od navedenih odredaba, obeveza izrade informatora o radu  propisana Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja za organe lokalne samouprave, tj. opštine, odnosno odgovarajuće organe grada ( koji se u smislu ovog zakona smatraju  državnim organom), odnosi se na  organe lokalne samouprave: skupštinu grada, gradonačelnika i gradsko veće.

U tom smislu ne postoji posebna obaveza  Uprave za dečju , socijalnu i primarnu zaštitu grada Niša za izradu sopstvenog  informatora o radu. Međutim, kako se ova obaveza odnosi na gradonačelnika  koji po funkciji usmerava i uskalađuje rad opštinske uprave i  stara se o izvršavanju poverenih poslova i izvršavanju odluka skupštine opštine, to informacije o radu  gradske uprave, moraju biti sadržane, bilo u  zajedničkom ili posebnom informatoru, što je stvar organizacije, odnosno tehničko pitanje.

Ukoliko je prema Statutu Grada Niša, Uprava za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu poseban organ uprave grada, to je i u smislu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ona poseban organ javne vlasti koji je u obavezi da postupa po zahtevima za pristup informacijama.

(Iz odgovora Poverenika tražiocu, br. 011-00-5/2006-03  od 09.03.2006.g.)