POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Sa stanovišta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl.glasnik RS" br.120/04, 54/07, 104/09 i 36/10), obaveza objavljivanja informatora o radu odnosi se na one organe javne vlasti koji imaju status državnog organa u smislu čl.3.st.1.tač.1. ovog zakona ( državni organi, organi teritorijalne autonomije, organi lokalne samouprave i organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja). Način izrade i objavljivanja informatora o radu državnog organa bliže je uređen Uputstvom za izradu i objavljivanje informatora o radu državnog organa ("Sl. glasnik RS" br.68/10) koje je Poverenik doneo doneo  u skladu sa ovlašćenjem iz čl. 40. Zakona.

Prema tome, da li se  zakonska obaveza izrade informatora u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja odnosi na Zdravstvenu ustanovu „APOTEKA POŽAREVAC", to isključivo zavisi od toga da li je toj zdravstvenoj ustanovi zakonom kojim je regulisano obavljanje zdravstvene delatnosti ili drugim zakonom, povereno vršenje nekavih javnih ovlašćenja. Prema saznanjima Poverenika, apoteke takva javna ovlašćenja ne vrše, ali eventualnu  dilemu u pogledu toga, ipak treba otkloniti u konsultaciji sa za to nadležnim resornim  ministarstvom.

U pogledu objavljivanja informatora o radu, treba imati u vidu i to da je Zakonom o budžetskom sistemu ("Sl.glasnik RS" br.54/09,73/10, 101/10,101/11 i 93/12), tj. poslednjim izmenama tog zakona iz 2012., u čl.8. ustanovljena obaveza svih korisnika javnih sredstava u pogledu objavljivanja infromatora. Budući da Poverenik nema nadležnosti za davanje mišljenja  u vezi sa primenom tog zakona,  to bi isto trebalo zatražiti od ministarstva nadležnog za poslove finansija, kao njegovog obrađivača.

Razume se da je sa stanovišta ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja potrebno i korisno da što veći broj informacija o radu svih organa javne vlasti bude objavljeno na proaktivnoj osnovi, bez obzira da li u tom pogledu sada postiji i formalna zakonska obaveza prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Poverenik je inače inicirao izmene ovog zakona kojima bi se proširio krug organa vlasti na koje se odnosi obaveza objavljivanja informatora o radu.

Iz odgovora Poverenika, br. 021-00-00012/2013-02  od  13.03.2013.