POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Udruženje invalida je zahtevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja od gradske uprave, zatražilo fotokopije spiskova korisnika lične invalidnine za ratne vojne i mirnodopske invalide, kao i za korisnike porodične invalidnine, radi sravnjivanja evidencije.

Po žalbi Udruženja zbog nepostupanja organa vlasti, Poverenik je na osnovu čl. 236. Zakona o opštem upravnom postupku, ceneći osnovanost podnetog zahteva,  našao  da zahtev treba odbiti iz sledećih razloga:

Nije sporno da se zahtev žalioca podnet organu vlasti odnosi na informacije nastale u radu, odnosno u vezi sa radom organa vlasti, a da organ vlasti ne spori da se one nalaze u njegovom posedu,  te da kao informacije od javnog značaja, u smislu čl. 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja,  mogu biti predmet interesovanja  žalioca, odnosno javnosti.

Istovremeno, u konkretnom slučaju se radi o takvoj vrsti informacija koje, bez sumnje, sadrže podatke o ličnosti u smislu čl.3. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Sl.glasnik RS“ br. 97/08 i 104/09-dr.zakon)čijim pristupom bi se moglo ugroziti pravo na privatnost i druga prava ličnosti, a koje, prema čl. 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja,  može biti razlog ograničenja prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Članom 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja  predviđeno je da organ vlasti neće tražiocu omogućiti ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja ako bi time povredio pravo na privatnost, pravo na ugled ili koje drugo pravo nekog lica, osim u slučajevima iz tačke 1), 2) i 3) navedenog člana, odnosno ako se radi o slučaju da je lice u odnosu na koje se traži informacija na to pristalo, ako se radi o ličnosti, pojavi i događaju od interesa za javnost ili se radi o licu koje je svojim ponašanjem, naročito u vezi sa privatnim životom, dalo povoda za traženje informacije.

Imajući u vidu da je žalilac u ovom slučaju tražio fotokopije spiskova korisnika lične invalidnine za ratne vojne i mirnodopske invalide i korisnika porodične invalidnine, radi sravnjivanja evidencije, Poverenik nalazi da se, u konkretnom slučaju, radi o takvim informacijama koje imaju karakter  podataka o ličnosti u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i to onih iz kategorije naročito osetljivih podataka iz čl. 16. st.1. ovog zakona koji se mogu obrađivati isključivo na osnovu izričite saglasnosti lica na koje se odnose ili kada je to zakonom propisano, te da, obzirom da ne postoje uslovi za primenu citiranih izuzetaka iz čl. 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pristup ovim informacijama ne treba dozvoliti. Ovakav stav Poverenika ne bi doveo u pitanje pravo tražioca na pristup informacijama koje bi se odnosile na iznose sredstva koja se iz budžeta isplaćuju po osnovu invalidnina i sl. tj. na depersonalizovane spiskove za iznosima isplata, što u konkretnom slučaju, očigledno nije bilo predmet interesovanja žalioca, već lični podaci o korisnicima, za potrebe evidencije.

(iz rešenja Poverenika, broj:07-00-00264/2010-03 od 10.02.2011.godine)