POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Podaci o dugovanjima građana za pružene komunalne usluge mogu biti  informacije od javnog značaja. Međutim, radi se o kategoriji informacija koje zadiru u  privatnost i u tom smislu podležu određenim  ograničenjima u skladu sa odredbama člana 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Shodno tome, iz podataka koji se saopštavaju javnosti treba isključiti podatke kojima se može identifikovati građanin, odnosno građani, osim kada postoji njegov, odnosno njihov, izričit pristanak (što je objektivno malo verovatno) ili kada je, svojim ponašanjem, dao povoda da se ta informacija objavi (npr. tvrdio je da uredno izmiruje zakonske obaveze, da ništa ne duguje tom preduzeću i sl.)

Pomenuta ograničenja iz člana 14. se ne moraju uvek primenjivati. Na primer, kada su u pitanju ličnosti od interesa za javnost, naročito nosioci državnih ili političkih funkcija i pod uslovom da je informacija važna s obzirom na funkciju koju to lice vrši. Razume se, postojanje relevantnih okolnosti i uslova prvostepeni organ ceni  u svakom konkretnom slučaju.

(Iz odgovora Poverenika tražiocu, br 011-00-00008/2006-03  od 8.04.2006.god.)