POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Od Poverenika je zatraženo mišljenje da li se na zahtev tražioca mogu učiniti dostupnim spiskovi zaposlenih, njihova radna mesta i plate zaposlenih u gradskoj upravi, imajući u vidu odredbe člana 14. Zakona o  slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja o zaštiti privatnosti.

U odgovoru na zahtev  se, između ostalog, navodi da je načelan stav Poverenika da podaci o tome ko je zaposlen ili radno angažovan u organu javne vlasti, na kojim poslovima i koliko je za to plaćen  jesu  informacije koje treba da budu dostupne javnosti, budući da su u vezi sa vršenjem javne vlasti, odnosno njihovim delovanjem u ime autoriteta, a ne u vezi sa privatnim životom, kao i da su za to plaćeni javnim novcem. Takav stav zasniva se na primeni izuzetaka od prava na privatnost, u skladu sa čl.14. st.1.tač.2. citiranog zakona.

Takođe se navodi da je organ vlasti u obavezi da takve informacije učini dostupnim javnosti na proaktivnoj osnovi i bez posebnog zahteva za pristup informacijama, a u skladu sa  Uputstvom za izradu i objavljivanje informatora o radu državnog organa („Sl.glasnik RS" broj 68/10)http://www.poverenik.org.rs/sr/pravni-okvir-pi/podzakonski-akti/947-uputstvo-za-izradu-i-objavljivanje-informatora-o-radu-drzavnog-organa-i-komentar-uputstva.html  koje je Poverenik doneo na osnovu  Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Imajući u vidu da dokumenti koji sadrže navedene informacije, naročito liste za plate zaposlenih izvesno sadrže i druge podatke o ličnosti u pogledu kojih javnost ne treba da ima interes da zna, pre omogućavanja pristupa ovim dokumentima, potrebno je zaštititi i učiniti nedostupnim one podatke o ličnosti kojima bi se moglo povrediti pravo na privatnost, kao npr. bankovni račun, podaci o minulom radu, odbici od zarade, kao npr. po osnovu alimentacije, kredita, kućne adrese zaposlenog, JMBG i sl. , u skladu sa čl. 12. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a što je u skladu i sa načelom srazmernosti iz čl.8. Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (" Sl. glasnik RS" br.97/08 i 104/09-dr.zakon, 68/12-Odluka US i 107/12), navodi se u odgovoru.

Iz odgovora Poverenika broj: 011-00-00832/2012-03  od 12.12.2012.god.