POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

U pogledu prava trećeg lica koje se ne legitimiše kao manjinski akcionar, na pristup informacijama sadržanim u ugovoru o prodaji između subjekata privatizacije, treba imati u vidu odredbe člana 4. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (" Sl. glasnik RS" br.120/04) po kojima se smatra da postoji zakonska pretpostavka o opravdanom interesu svakog tražioca informacije na pristup informacijama od javnog značaja, s tim što je obaveza organa vlasti da dokaže, ukoliko misli suprotno. Dokazivanje da ne postoji opravdan interes  javnosti da zna, nije moguće  kada su u pitanju informacije koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine.

Prodajni ugovor između subjekata privatizacije, kao dokument koji je nastao u vezi sa radom organa, jeste informacija od javnog značaja, u smislu čl.2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Oznaka tajnosti koju po pravilu sadrže navedeni ugovori, sama po sebi ne predstavlja dovoljan osnov za uskraćivanje informacija koje su u njima sadržane.

Za isključenje ili ograničenje od slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, poterbno je da organ vlasti dokaže da to čini radi zaštite od ozbiljne povrede nekog pretežnijeg interesa zasnovanog na ustavu ili zakonu, a koji su navedeni u članu 9. ovog zakona ili radi zaštite privatnosti i drugih prava ličnosti, u skladu sa članom 14. zakona

(Iz odgovora Poverenika organu vlasti, br.011-00-23/2006-03  od  20.06.2006.god.