POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl.glasnik RS" br.120/04), opravdan interes javnosti da zna, u načelu, postoji u pogledu svih informacija kojima raspolažu organi javne vlasti. Tražilac informacije ne treba da dokazuje da ima interes da zna za određenu informaciju, niti da dokazije da je taj interes opravdan. Prema članu 15, stav 4. Zakona, organ javne vlasti ne sme od tražioca da zahteva navođenje razloga za podnošenje zahteva.

Ako organ javne vlasti uskrati tražiocu pristup određenoj informaciji, dužan je da dokaže da je to u konkretnom slučaju opravdano radi zaštite pretežnijeg interesa. To mogu biti razlozi bezbednosti ili odbrane zemlje, otkrivanja učinioca krivičnih dela, vođenja sudskog postupka, zaštite privatnosti ili drugi, u svakom slučaju razlozi izričito predviđeni zakonom.

Posebno  se naglašava da je članom 4. Zakona predviđeno da organ javne vlasti nikada ne sme da uskrati pristup informacijama koje se odnose na ugrožavanje i zaštitu života i zdravlja ljudi i životne sredine. Dakle, u pogledu ovakvih informacija organu vlasti nije dopušteno da dokazuje da javnost nema opravdan interes da za njih zna.

(Iz saopštenja za javnost koje je Poverenik dao 04.07.2005.g.)