POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Sa aspekta primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (" Sl. glasnik RS" br.120/04) , nije odlučujuće pitanje nadležnosti organa u vezi sa nastankom  dokumenta. Sama činjenica posedovanja dokumenta od strane bilo kog organa javne vlasti koji je nastao u vezi sa njegovim radom,  stvara obavezu organa i da obezbedi njegov pristup na zahtev tražioca informacije.

Pitanje obezbeđenja pristupa dokumentu  kojim organ vlasti raspolaže, a koga je sačinio drugi organ, može biti značajno u slučaju kada se radi o dokumentu koga je izdavalac označio nekom od  oznaka tajnosti, pa je i logično da sam skine takvu oznaku i učini ga dostupnim, ako za uskraćivanje ili ograničenje pristupa takvom  dokumentu ne postoje  razlozi taksativno navedeni u  ovom zakonu.

Poverenik može imati razumevanje za probleme organa vlasti zbog obimnosti dokumentacije čiji pristup se traži i ograničenih kadrovskih i drugih potencijala organa za postupanje po zahtevima tražioca, što može biti pospešeno ažurnim postupanjem tog organa  po odredbama ovog zakona, ali nije nažalost u mogućnosti da utiče na to kom organu će se tražilac obratiti  za pristup informaciji u slučaju kada više organa raspolaže istom informacijom, odnosno dokumentom. U tom smislu, Poverenik nastoji  da svi organi  javne vlasti poštuju odredbe ovog zakona, a da u suprotnom, bez razlike, snose posledice propisane zakonom .

(Iz odgovora Poverenika organu vlasti, br.011-00-23  /2006-03  od  20.06.2006.god.