POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

 03.12.2008.Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti okončao je postupak nadzora u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" i Ministarstvu zdravlja pokrenut povodom pojavljivanja podataka i dokumenata o zdravstvenom stanju građanina A.K. u emisiji TV Pink.

Poverenik je, i u pogledu osnova za obradu i u pogledu načina obrade podataka o ličnosti u konkretnom slučaju, konstatovao niz propusta i nezakonitosti i s tim u vezi su i klinici i ministarstvu upućena odgovarajuća upozorenja.

Poverenik je, budući da ocenjuje da uočeni nedostaci i propusti predstavljaju zakonom utvrđene kažnjive prekršaje, podneo zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" i Slavice Đukić Dejanović direktorke klinike, kao i protiv Zlatibora Lončara ministra zdravlja (protiv ministarstva po zakonu se ne može voditi prekršajni postupak).

Imajući u vidu da je u postupku nadzora utvrđeno da dokument koji je korišćen u emisiji TV Pink predstavlja istovetnu, vernu kopiju originalnog dokumenta koji je sačinjen u klinici, a potom prosleđen, Poverenik nalazi da postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično delo iz člana 146. stav 3. KZ zbog čega je podneo i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Budući da je Ministarstvo zdravlja u izjašnjenju datom na zahtev poverenika navelo da su konkretni podaci odnosno zdravstvena dokumentacija traženi od strane MUP-a i njemu prosleđeni, krivična prijava je podneta protiv NN službenog lica iz Klinike "Dr Laza Lazarević" ili Ministarstva zdravlja ili Ministarstva unutrašnjih poslova. Na tužilaštvu je da primenom metoda i ovlašćenja koja ono ima na raspolaganju, a koja Poverenik nema, utvrdi konkretno lice i preduzme dalje odgovarajuće korake.

U vezi sa celim slučajem poverenik Rodoljub Šabić izjavo je i sledeće:

"Reč je o samo još jednoj u nizu potvrda izuzetno lošeg stanja u oblasti zaštite podataka o ličnosti i što je još mnogo gore, nespremnosti onih koji su nadležni da to stanje menjaju, da to zaista i rade.

Podsećam, podaci o zdravstvenom stanju, po zakonu o Zaštiti podataka o ličnosti spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka što znači da moraju da uživaju poseban tretman i zaštitu. Takav status tih podataka dodatno je potvrđen odredbama Zakona o pravima pacijenata koji izričito predviđaju da se podaci o zdravstvenom stanju pacijenata trećim licima mogu staviti na raspolaganje samo uz njegov pristanak ili na osnovu odluke suda.

A, i kad postoji osnov za obradu tih podataka ona se mora vršiti na način primeren činjenici da su " naročito osteljivi" , što podrazumeva primenu posebnih mera zaštite, čuvanja i arhiviranja. Primena takvih mera jeste predviđena članom 16. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a istim članom utvrđena je obaveza Vlade da donese uredbu kojom će utvrditi i urediti te mere.

Rok da Vlada donese ovaj akt istekao je početkom maja 2009.godine! Činjenica da nadležno Ministarstvo pravde i pored mnoštva upozorenja Poverenika nikad nije pripremilo tu uredbu, usled čega i Vlada Srbije s njenim donošenjem docni neverovatnih šest i po godina je ilustracija krajnje zabrinjavajuće neodgovornosti prema pravima građana zajamčenim Ustavom i zakonom."

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...