POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTIlogo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je izjašnjenje Gradske uprave grada Beograda kojim ga Uprava obaveštava da će u svemu postupiti u skladu sa Upozorenjem koje joj je Poverenik uputio povodom nezakonitosti i nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti u okviru akcije "Senior kartice".

U izjašnjenju Gradska uprava obaveštava Poverenika da je Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, izdat nalog da se izvrši anonimizacija podatka - JMBG građana, kao i da se ubuduće pristupnice štampaju bez navedenog podatka, kao i da će svim "punktovima" biti dostavljeno odgovarajuće uputstvo.

U izjašnjenju se takođe navodi da će svim punktovima takođe biti dostavljeno uputstvo da se prilikom prijema popunjenih obrazaca penzionerski status obavezno konstatuje na osnovu verodostojnog izvora, kao i da se na ovakav način dobijeni podaci upotrebljavaju "isključivo u svrhu obrade koja je dozvoljena".

Ostavljajući, bar ovom prilikom, po strani, sve logističke, materijalne, finansijske i druge  probleme koji su se mogli i morali izbeći, kao i pitanje realnosti otklanjanja svih eventualno štetnih posledica, poverenik ovakvu reakciju Uprave ocenjuje kao očekivanu.

Istovremeno, poverenik podseća da je svojevremeno, kada je pokrenuo postupak nadzora povodom nedozvoljene obrade podataka o ličnosti u slučaju "Senior kartice", to bilo propraćeno neodgovornim i nekompetentnim izjavama nekih gradskih čelnika u kojima su totalno neprimerenim manirom i rečnikom, iznošene uvrede i insinuacije na račun poverenika, i tvrdnje, očigledno bez osnova, da je "sve rađeno po zakonu".

Poverenik još jednom ocenjuje da su te reakcije gradskih čelnika bile primer nerazumevanja sopstvene uloge i odgovornosti i da se takvim i sličnim reakcijama direktno dovodi u pitanje ostvarivanje principa zakonitosti, elementranog u svakom uređenom društvu.


 Portal otvorenih podataka

Zbirni mesečni statistički
podaci
 iz oblasti dostupnosti
informacijama
 i zaštite
podataka
 oličnosti

na dan 31.8.2021.
U PROCEDURI: 3.293
OBRAĐENO: 103.943

Opširnije...