POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti povodom internet aplikacije "Izabrani doktor", juče predstavljene sa mnogo publiciteta, smatra svojom obavezom da sugeriše građanima da do daljnjeg, vrlo oprezno pristupaju korišćenju ove aplikacije.

Poverenik, razume se, načelno, podržava i ne dovodi u pitanje vrednost ideja koje imaju za cilj da građanima olakšaju elektronsku komunikaciju sa državnim i drugim subjektima čije usluge koriste. Međutim, ovom prilikom ocenjuje da u vezi sa konkretnom aplikacijom postoje otvorena pitanja koja ukazuju na mogućnost vrlo ozbiljnih pravnih i faktičkih rizika.

Poverenik konstatuje da, iako to član 44 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti predviđa, nije traženo njegovo mišljenje u vezi sa uvođenjem novih informacionih tehnologija u obradu podataka, odnosno specifičnim rizicima takve obrade.

Nažalost, rizici su uočljivi već na elementarnom, pravnom nivou. Čak i površan pregled "dokumenata" koji prate i podržavaju aplikaciju "Izabrani doktor", otvara brojna pitanja. Tako se  subjekt, preduzeće koje, uz podršku Ministarstva, nudi aplikaciju, pojavljuje pod imenom Sorsix International, ali i pod imenom Sorsix Internacional. Preduzeće pod prvim imenom postoji, a pod drugim imenom ne postoji. Mogućnost da je reč o grešci, komplikuje činjenica da se navodi da su oba d.o.o. iz Niša, ali sa različitim adresama.

Još ozbiljnije dileme, sasvim izvesno, izaziva činjenica da se u politici privatnosti ove aplikacije, u rubrici "Uslovi korišćenja" navodi da ona predstavlja ugovor između korisnika i preduzeća "IzabraniDoktor App d.o.o.". Preduzeće pod ovakvim imenom, do danas, nije bilo moguće pronaći pretragom registra APR-a, ono je, dakle, nepostojeće.

Povodom navedenog, ali i niza potencijalnih faktičkih rizika vezanih za činjenicu da su LBO, čak i kompletne kopije zdravstvenih legitimacija osiguranika dostupne širokom krugu lica, čak i na internetu, te, usled toga mogućih zloupotreba, Poverenik je pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Po okončanju postupka, Poverenik će, kao što to uvek čini, o rezultatima i preduzetim merama informisati javnost. 


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...