POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je krivičnu prijavu protiv NN lica iz Ministarstva odbrane zbog toga što je, bez zakonskog osnova, podatke o ličnosti iz kadrovskog informacionog sistema Ministarstva odbrane i profesionalnog personalnog dosijea D.R., majora i D.G. bivšeg majora Vojske Srbije, dostavilo na veliki broj elektronskih adresa medija, ali i drugih lica u zemlji i inostranstvu.

Poverenik je, prethodno, u sprovedenom postupku nadzora, utvrdio da je došlo do nezakonite obrade ličnih podataka, uključujući i naročito osetljive, koje Ministarstvo u redovnim prilikama tretira kao "tajne". Nakon sprovedenog postupka nadzora Poverenik je uputio Ministarstvu odgovarajuće Upozorenje.

Ministarstvo odbrane je u izjašnjenju povodom Upozorenja obavestilo Poverenika o nizu mera koje će tim povodom preduzeti, kao i o tome da će tim povodom odgovarajući akti ministra odbrane biti dostavljeni svim organizacionim jedinicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Poverenik ocenjuje kao dobro i korisno što će Ministarstvo preduzeti navedene mere. Međutim, iako je u Upozorenju Poverenika ukazano na to da je navedenom obradom ličnih podataka povređeno nekoliko zakona i čak izvršeno krivično delo iz člana 146 KZ, u okviru navedenih mera nisu predviđene nikakve mere odgovornosti, pa je Poverenik podneo krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Poverenik, ne samo povodom konkretnog slučaja, već generalno, upozorava da je nezakonita obrada podataka o ličnosti iz baza podataka koje po zakonu i u svrhe utvrđene zakonom vode organi vlasti, u svrhu javnog razračunavanja sa kritičarima ili neistomišljenicima, poprimila krajnje zabrinjavajuće razmere, a s tim u vezi posebno brine što i u situacijama kada je sumnja da je izvršeno krivično delo više nego očigledna, izostaje reakcija nadležnih, pre svega tužilaštva.


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...